Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam padl mi wlasnie fluval 405 i nosze sie z zamiarem kupna innego kubelka. Zastanawiam sie jaki wybrac czy wystarcz np jbl e900 a moze ten bedzie dobry HW 303a nie znam tej firmy.Wewnetrzny mam at 203. A jak dlugo moge byc bez filtr zewnetrznego. A moze macie jakies inne propozycje. Pozdrawiam

Opublikowano

Perezz czy chodzi Ci zeby koszki z kubla wyciagnac i wlozyc do akwa. Praktycznie wczoraj poradzilem sobie z NO2 wrocilo do normy. A mam jeszcze jedno pytanie bo sie dowiedzialem wlasnie ze moge naprawic tego fluwala koszt okolo 160 zl ale czesci dopiero we wtorek.Co o tym myslisz

-

.

Opublikowano

Chodziło o to by zaraz po tym jak filtr padł,wyjąć ceramikę,włożyć ją w jakieś siateczki i włożyć do akwa.Jeśli tego nie zrobiłeś dajmy na to do godziny czy dwóch po zatrzymaniu pracy biologa to już jest ..."po ptokach" ,bakterii już pewnie nie ma...

Opublikowano

Perezz właśnie to zrobiłem co mi poleciłeś. Od czasu zatrzymania filtra jest jakieś 1,5 godz nie dłużej.Myśle że nic sie nie stanie. Dzieki za szybką reakcje. A co myslisz o naprawie tego fluvala, bede musiał jechać jutro do Katowic czy poczekac do wtorku a moze kupić tego jbl

Opublikowano

Perez nie zgodzę się co do wymarcia złoża w godzinę. Bakteriom zapewne nic się nie stało, daj ceramikę do koszyczka, pończochy i umieść przy wylocie filtra wew, badź niech ją opływają bąbelki z brzęczyka. Pamiętaj, że nitryfikacja rozwinęła się również na piasku, kamieniach, oraz innych dekoracjach.

Fluval jest dobrym filtrem, miałem w sumie 3 sztuki, lecz jeżeli koszt naprawy jet duży to lepiej weź jbla na gwarancji..

Co do hjw, jhw czy jwh, nieważne, nie miałem, chociaż kilka osób go poleca na forum. Może to moje chore paranoje, lecz żółtego kubła nigdy w życiu nie kupię. Nie ma mnie w domu prawie 11h/dobę i nie mogę sobie pozwolić na chociażby najmniejszy wyciek.

Opublikowano

Sławek zgadza się,ale pod warunkiem że meszek nie opróżnił filtra po jego awarii...

Dlatego też pisałem "dajmy na to godzina czy dwie" chociaż bakterią w stojącej wodzie przez ok.8h powinno udać się przeżyć... :wink:

Opublikowano

Witam Panowie kubełka nie opróżniłem z wody próbowałem tylko reanimować głowicę lecz sie nieudało uruchomić wirnika a jak juz zaczał chodzić przez chwilkę , strasznie " tyrkotał" i zaraz stawał. A co do biologii to tak jak napisałem wcześniej ,stała w kuble z wodą nie dłużej niż 1,5 godz. Sławek gorol miałeś trzy fluvale i byłeś zadowolony umnie padł wirnik, najprawdopodobniej trzeba też wymienić trzpień na ceramiczny i przykrywkę koszt tego to około 160 zł ale moje pytanie do Ciebie jest takie czy jak to zrobie to bedzie chodził cicho bo do tej pory nie był za cichy. Zrobię testy i dam znać. Pozdrawiam