Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do produkowania NO3 przez sump - przecież te zanieczyszczenia, które w nim się znajdują, i mogą być źródłem NO2 do produkcji NO3, po pierwsze pochodzą nie skąd inąd tylko z akwarium, a po drugie nie mogą być nieskończonym źródłem NO2, prawda?

Co do "pozbywania" się świderków, o ile dobrze pamiętam, to zarówno zbieranie, pułapki, jak i próby "sterylizacji" akwarium wszędzie są opisywane jako nieskuteczne. Jako skuteczne podawane są trzy metody:

1. Mniej karmić ryby.

2. Mniej karmić ryby.

3. Mniej karmić ryby.

:-)

milc

Opublikowano
Co do produkowania NO3 przez sump - przecież te zanieczyszczenia, które w nim się znajdują, i mogą być źródłem NO2 do produkcji NO3, po pierwsze pochodzą nie skąd inąd tylko z akwarium, a po drugie nie mogą być nieskończonym źródłem NO2, prawda?

O ile sump nie dziala rowniez jako mechaniczny i ma np. prefiltr ktory jest czesto czyszczony, a zloza sa w miare pozbawione syfu.

Zanieczyszczenia owszem pochodza z akwa ale wiekszosci wypadkow zanieszczyszczen pozbywamy sie uzywajac tzw filtra mechanicznego, ktorego dosc czesto czyscimy. Po co ?

Skoro syf moglby zbierac filtr przeznaczony na biologiczny, to po co stosujemy filtr pracujacy jako mechaniczny ? Po co na filtr biologiczny daje sie prefiltr, ktory tez staramy sie czesciej czyscic ?? Czy wylacznie dlatego aby nie zubozac zloza, przetwarzajacego amoniak i azotyny ? Czy moze dlatego, ze nagromadzone w nim zwiazki organiczne, po dostaniu sie do kubla moga byc przetwarzane do no2, a pozniej do no3 ? W koncu biologicznego filtra nie otwieramy za czesto.

Opublikowano

Witam co do pozbycia się świderków ;jeżeli masz piasek to polecam sposób

ze zwykłym sitkiem biorę takie sitko żeby przeszły przez niego ziarenka piasku ,przesiewając piasek ślimaki zostaną-polecam to najlepszy sposób jaki wypróbowałem w walce z plagą ślimaków- powodzenia[/i]

Opublikowano
Skoro syf moglby zbierac filtr przeznaczony na biologiczny, to po co stosujemy filtr pracujacy jako mechaniczny ? Po co na filtr biologiczny daje sie prefiltr, ktory tez staramy sie czesciej czyscic ?? Czy wylacznie dlatego aby nie zubozac zloza, przetwarzajacego amoniak i azotyny ? Czy moze dlatego, ze nagromadzone w nim zwiazki organiczne, po dostaniu sie do kubla moga byc przetwarzane do no2, a pozniej do no3 ? W koncu biologicznego filtra nie otwieramy za czesto.

Wydaje mi się, że po pierwsze po to, żeby nie obciążać filtra biologicznego tym, co jesteśmy w stanie wyłapać mechanicznie (duże cząsteczki pokarmu czy odchodów). Dzięki temu filtr biologiczny może mieć mniejszą powierzchnię roboczą złoża, niż musiałby mieć, walcząc ze 100% materiału biologicznego. Po drugie, po to, żeby SZYBKO usunąć z wody zanieczyszczenia niedegradowalne do NO2/NO3 oraz te degradowalne, które ze względu na swój rozmiar wpływają na wrażenia wzrokowe. Filtr biologiczny przy założeniu niskiego przepływu szybko tego nie zrobi. Po trzecie, filtr biologiczny jest najbardziej skuteczny wobec zanieczyszczeń rozpuszczonym w dużym stopniu w wodzie, bo tylko takie zanieczyszczenia mają szansę w miarę równo być obrabiane przez całą objętość złoża biologicznego. Zanieczyszczenia na początkowym etapie rozkładu (pokarm, odchody) wpadając do filtra biologicznego, praktycznie obciążą pierwsze centymetry złoża. A ubocznym skutkiem tego wszystkiego jest oczywiście mniejsza produkcja NO3 i w efekcie albo mniejsze obciążenia denitratora albo mniejsza częstotliwość czy objętość niezbędnych podmian.

milc