Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, chciałbym aby świeciła tylko jedna świetlówka w mojej belce, jest to oświetlenie z pokrywy wromak 100x40 t5.Próbowałem rozłączyć jedną świetlówke i stykałem z innymi przewodami, ale nic z tego.Dodaje zdjęcia dławika-statecznika może ktoś wie jak to ugryźć?

post-10472-14695712845272_thumb.jpg

Opublikowano

kolego zapodaj info ze statecznika,

jak masz np. 2x54 statecznik to raczej muszą chodzić 2 świetlówki,te stateczniki przy kombinowaniu przeważnie ulegają awariom, dlatego ja też kupiłem oddzielne stateczniki 1x54W x 2 sztuki.

Opublikowano

tez kiedyś interesowałem się tym tematem, ale odpuściłem gdy szlag trafił statecznik, zakupiłem 2 oddzielne, Twój statecznik przystosowany jest również do 2 . Tak więc Ci nie pomogę

Opublikowano

To już nowsze belki, ja w swoim wromaku mam dwa oddzielne stateczniki. Co do wyłączenia jednej świetlówki to powinno wystarczyć rozłącznie obwodu prze wejściu świetlówki

Opublikowano

A jakbym jednak się zdecydował na dwie świetlówki np. Grolux i Aquastar do baniaka 200l przy obsadzie jednogatunkowej z Demasoni chcąc uzyskać ciemniejszy klimat w akwarium, to czy ide dobrą drogą, czy dołożyć przerobione stateczniki i dać tylko jedną sztukę np. JBL Solar Ultra Marin Day tak jak jest w galerii na tej fotce http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=10725 (chociaż w rzeczywistości może to wyglądać jaśniej bo zdjęcia zawsze idzie przyciemnić)

Chciałbym także zastosować odbłyśnik żeby przyciemnić tył.Po prostu nie chce mieć bardzo jasno w akwarium, bo z tego co słyszałem powstają czarne glony których pysie nie jedzą.

Prosze o podpowiedź bo już jestem na końcowym etapie zakładania akwarium.

Opublikowano

To zdjęcie oddaje rzeczywisty wygląd zbiornika, nie jest przyciemnione. Mam belkę na dwie świetlówki 54W, ale świeci tylko jedna z tyłu i dodatkowo oddziela ją od tła kątownik aluminiowy.

Opublikowano
To już nowsze belki, ja w swoim wromaku mam dwa oddzielne stateczniki. Co do wyłączenia jednej świetlówki to powinno wystarczyć rozłącznie obwodu prze wejściu świetlówki

Z tego co się dowiedziałem to tego statecznika nie da się przerobić a zakup nowego na jedną swietlówkę to koszt 80pln, także zakupiłem Aqua Medic Reef White 15K 39W a drugą owinąłem folią kuchenną aluminiową tak aby zobaczyć jak to świeci w pojedynke i jestem mile zaskoczony bo właśnie taki efekt mi się podoba, tylko mam problem z drugą świetlówką.

Jaka będzie odpowiednia do obsady Demasoni, ewentualnie druga opcja Saulosi coral + Rdzawe.