Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek powstaje ponieważ kilka dni temu miała miejsce ciekawa dyskusja na czacie.

Otóż chodzi o moje akwarium.

Jest to standardowe 450 litrów firmy Juwel - Dokładnie Juwel Rio 400 o wymiarach 150x50x60.

Zrobione owo akwarium jest z szyb:

dno - chyba 10mm (nie jestem pewny ale o tym później)

przód i tył - 10mm

boki - 8mm

Z dnem jest taki problem że dokładnie nie widać z jakiej jest szyby ponieważ jest wklejone w pozostałe szyby (nie tak jak zwykle że przód, tył i boki stają na dnie), dodatkowo jest jeszcze wklejone wyżej - czyli pomiędzy dołem szyby przedniej (czy jakiejkolwiek innej) a dnem jest przerwa. Przerwa ta wynosi 7mm przy bokach i 3mm po środku.

Akwarium to standardowo nie ma żadnych wzmocnień - nic czyste 5 szyb.

Na dole i u góry jest plastikowa ramka i tyle.

Teraz problem (a może nie)...

W sytuacji gdy akwarium jest pełne różnica przy tafli wody pomiędzy bokami, a środkiem jest 12mm.

Z tego wychodzi że każda z szyb odkształca się 6mm.

Przy podmianie gdy spuszczę 10cm wody różnica maleje do około 5 mm.

Jak sądzicie czemu tak się dzieje?

Czy znana i w sumie ceniona firma Juwel wypuszcza bubel - ale jakoś niespecjalnie słyszy się o pękaniu tych baniaków.

Może maja jakąś lepszą technologię (żywicowanie szyb czy coś) aby wszystko trzymalo sie kupy.

Wszelkie informacje na temat tego akwa tu:http://www.juwel.pl/produkt,zestawy-akwariowe-rio-400,11.html

Opublikowano

żeby zmierzyć grubość dna zmierz wysokość szyby bocznej (na zewnątrz akwarium) następnie (wewnątrz akwarium) odległość od górnej krawędzi szyby bocznej do dna (w tym samym miejscu co 1 pomiar) i to samo od spodu. :) Odejmij obie odległości od tej pierwszej i masz wynik.

Opublikowano

Ot wymyslil.

Nie grubosc dna jest tu najwazniejsza chodzi bardziej o wyginanie sie szyb.

Co do metody Twojego pomiaru to musialbym odsypac piasek, usunac warstwe lupka, usunac plexi, uusunac pianke i dokopal bym sie do dna co w sumie nie za wiele by dalo bo dol akwarium zabudowany jest cokolem no i oczywiscie musialbym je podniesc zeby sprawdzic ile w danym punkcie dno jest wpuszczone wewnatrz.

Troche roboty z tym by bylo :D

Opublikowano

Tak po mojemu to taki zbiornik powinien być klejony z szyby minimum 12mm. Przy wysokości 60cm i braku wzmocnień te ugięcia to nic dziwnego. Miałem kiedyś zbiornik 180X50X50 z dwoma wzmocnieniami wzdłużnymi i jednym poprzecznym z szyby 8mm i robiła się niezła soczewka.

Opublikowano

A mi się wydaje że nie tylko z 12-tki ale i ze wzmocnieniami, bo w takim wypadku jak u Ciebie lekkie przechylenie na którąkolwiek szybę generuje jeszcze większe naprężenia.

Ciekawe na jaką wytrzymałość obliczył to akwa producent...

No i fakt tego dna - jak zobaczyłem fote to szyba na dnie jest porysowana jakby była z plexi, więc może ją żywicowali?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nie ma sie co martwic o szklo, to normalne ze sie odksztalca jak kazdy inny material :)

wg moich obliczen taka szyba o wymiarach 1,5x06m grubosci 10mm, od obciazenia parciem wody powinna sie wychylic o 8mm w skrajnym punkcie. parcie jest nieco zredukowane poprzez wystroj akwarium = mniejsza ilosc wody w rzeczywistosci wiec te 6-7mm jest dosc precyzyjnym pomiarem i to wszystko jest absolutnie normalne.

naprezenia przy takim ukladzie wynosza 13,21 MPa.

w tej chwili nie wiem jakie przyjmuje sie normowe obliczeniowe wytrzymalosci szkla, ale wikipedia podaje 30-70MPa przy zginaniu, zatem sam widzisz jak duzo jeszcze brakuje do osiagniecia tej chocby dolnej granicy.

o jakiekolwiek pekniecia nie ma sie co bac, taki uklad bez wzmocnien jest paradoksalnie bardziej bezpieczny od tego ze wzmocnieniami. jedyny minus tego ukladu to wlasnie duze ugiecia i mniejszy komfort przy ogladaniu ryb przez soczewke, ale nie wystepuja tu zadne koncentracje naprezen, sily rozkladaja sie lagodnie i rownomiernie. przy wzmocnieniach zawsze jest ryzyko ze pan Henio bedzie sklejal na oko, bez obliczen, dobierze zbyt sztywne lub zbyt wiotkie wzmocnienie (grubosc i szerokosc w porownaniu do szyby), albo tym gorzej zbyt krotkie i powstana bardzo duze koncentracje naprezen we wzmocnieniu lub w naroznikach wzmocnienia.

wzmocnienia w kazdym przypadku powoduja koncentracje naprezen w narozach, ale za to zmniejszaja ugiecia i naprezenia w innych czesciach szyby.

nie wiem skad wziela sie teoria o jakichs mega duzych naprezeniach jesli akwarium nie jest wypoziomowane. wg mnie 1 cm w ta czy w ta nie ma tu praktycznie zadnego znaczenia, ale chetnie zobacze obliczenia z ktorych wynika ze to ma znaczenie:)

post-7993-1469571283722_thumb.jpg

post-7993-14695712837394_thumb.jpg