Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że obsada w 450l się zmieni,zdecydowałem się na usunięcie tła strukturalnego,tym sposobem zyskując cenne cm2 pow.dna.Problem polega na tym iż muszę w tym celu usunąć wzmocnienie poprzeczne.I teraz pytanie:ile wody spuścić,połowa wystarczy czy więcej?Całość nie wchodzi w grę bo nie mam gdzie tej wody podziać.

Opublikowano

hm a co za roznca czy zbiornk przy usuwaniu wzmocnenia nastepne tla, bedze pelny czy nie ,no chyba ze se boisz o to ze akwarium se rozleci,mysle ze odlanie 150l pownno wystarczyc poniewaz ja np; w mojej 300 mam tylko wzmocnienia podluzne i stoi:)

p.s pochwal sie co to bedze za obsada.

Opublikowano

Właśnie naporu wody się obawiam,ciśnienie jest dość duże jak przypuszczam.Poza tym gdy wytnę przy pełnym baniaku,szyby mogą się "wybrzuszyć" a tego chcę uniknąć.

Ktoś już wycinał wzmocnienie z wodą w baniaku?

Opublikowano

Zlej >2/3 koniecznie, bo na 100% Ci wybrzuszy szybę przy wycinaniu.

I nie tyle problem że Ci wybrzuszy, co że zrobi to nagle pod sam koniec wycinania.

Ja co prawda nie wycinałem na pełnym, ale są mierzalne różnice między akwa z poprzecznymi a bez, o takich samych pozostałych parametrach. Dlatego najbardziej obawiałbym się o szyby główne w miejscach gdzie kończą się wzmocnienia wzdłużne, jako że te różnice po wycięciu przeskoczą natychmiast na tamte miejsca. I ubezpiecz mieszkanie. :wink:

Nie chcę straszyć bo się da, ale dużo zależy od tego jaki dokładnie zbiornik i w jaki sposób zostanie to wycięte.

Oraz należy BRAĆ pod uwagę, że wklejenie jej nawet na 1/3 wody nastąpi przy trwałym odkształceniu szyb i może mieć destrukcyjny wpływ w przyszłości. Poza tym silikon schnie minimum 24h, więc co? Nie zalejesz przez taki czas?

Moim zdaniem rozwiązaniem jest zakupienie na allegro używanej beczki np 120l za śmieszne 20-kilka zł nawet do jednorazowego użytku i spuszczenie wody aż po piach, a nie ryzykowanie w tak bezsensowny sposób. Przecież spokojnie wystarczy Ci zachowanie 50% wody, bez żadnej szkody dla ryb. Pawiookim dla przykładu nie raz podmieniałem 60% wody na czysty kran i to zimny. Ty możesz po wklejeniu dolewać stopniowo, podgrzewając wodę grzałką w akwa. Operacja zajmie Ci 3 dni i będzie kosztować dodatkowa beczkę, ale zaśniesz potem przynajmniej spokojny.

Opublikowano

Czyli nie ma co ryzykować tylko spuszczać całą wodę...ehh a dopiero co wyniosłem 200l baniak do piwnicy....no nic,trza zakasać rękawy i go wtaszczyć,bo wolę dmuchać na zimne.Dzięki makok :wink:

Opublikowano

Tez bym nie rydzykował z wodą w baniaku.Jak kolega wyzej napisał, najgorszy będzie koniec wycinania,za duze ryzyko.Jak mi pękły wzdłuzne i nie było poprzecznego to baniak na środku mierzył 503mm a na koncach 500mm.Wiec nagłe wycięcie rozłozy zbiornik.Ze wklejeniem nie było by problemu,spuściłem 1/3 wody, zcisnąłem akwa tasmą do pakowania, szarą na 501 i posklejałem, ale po pół roku rozebrałem wsztstko, wkleiłem nowe wzdluzne po całości a nie jak to robią ci z allegro i poprzeczne, narazie jest dobrze.