Skocz do zawartości

JBL Cristal Profi- rurki doprowadzające wodę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwarium 315 litrów - w dnie wywiercone 2 otwory przez które wypływa i wpływa woda z filtra który stoi pod akwarium. Akwarium działa już rok - ilość pyszczków wzrosła ponad 2-krotnie :D (rdzawe kocą "rybia" się strasznie szybko). Ale mam wrażenie, że ciśnienie wpływającej z filtra do akwarium wody spadło. Rury doprowadzająca i odprowadzająca wodzę z i do filtra całe są w środku "zarośnięte". Mam pytania: Czyścicie jakoś te rury? Też trzeba je co jakiś czas wymieniać? Czy ten "zarost" wpływa na ciśnienie H20? No i czy jest w ogóle sens z nim walczyć czy też jest to dodatkowa filtracja biologiczna? A jeśli czyścicie je - to jak - no bo u mnie to żeby je wymienić to muszę całkiem wodę z akwarium spuścić.

Aha no i jakich odmulaczy do dna używacie?

Opublikowano

Jeśli jesteś pewien że spadek przepływu nie ma związku z zabrudzeniem złoża w filtrze a wpływ na to ma rzeczywiście zmniejszenie prześwitu w wężach/rurkach doprowadzających wode do filtra to możesz użyć tego do ich czyszczenia. Nie wiem jak to jest u Ciebie dokładnie rozwiązane ale nie widze potrzeby spuszczania całości wody do przeprowadzenia tego typu operacji ;)

Opublikowano

No to poszedłem do sklepu i kupiłem dokładnie to co cactus radził i muszę Wam powiedzieć, że różnica po wyczyszczeniu rur jest zdecydowania widoczna (widać to wyraźnie po posypaniu na zwierciadło wody karmy- płatków- która krąży zdecydowanie szybciej. Jak czyściłem to tyle brudy wydostało się do akwarium, że od razu trzeba było filtr w kuble oczyścić- ale teraz to jest prawdziwy ruch wody - jak na początku. Od dzisiaj czyszczenie rur raz na kwartał, bo to naprawdę się sprawdza.