Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie trudno powiedzieć który z wariantów. Jest jeszcze jedna rzecz o której nie pisalem a w przypadku wariantu 1 wydaje się istotna. Od czasu zakupu nowych ryb (raczej z dobrej hodowli - malawian z trzebini) dołączyłem im do diety pokarm naturefood ale raczej w małych ilościach na początek. Druga sprawa to że wczesniej dostawaly czasem mrożonki a od czasu zakupu nowych troche się obawiałem ich podawania i przez jakiś czas nie jadly żadnej mrożonki. Zatem moglo by to być związane z pokarmem.

Ale z drugiej strony pyszczaki maingano (F1) były ponoć sprowadzane z niemiec. Kwarantanne im zrobiłem ale mogły przywlec jakieś bakterie. Nie wiem co teraz chyba zrobie im jednak tą głodówkę.

Opublikowano

Zostały 2 samice saulosi. Jedna z saulosi nie jest po tarle i nie je, druga ok narazie. Reszta samic była po inkubacji i padła. 2 samice caeruleus są po tarle i żyją ale wypluwają suchy pokarm a trzecia inkubuje.

Opublikowano
Problem który opisałeś dotyczy tylko samic po tarle, czy jakieś inne też chorowały?

IMO nie ma sensu robić głodówki skoro i tak nie jedzą :?

A skąd wiesz, że nie jedzą? Czy ktoś da radę obserwować swoje rybcie 24 godz. na dobę i jest w stanie w 100% określić ich dobowy rozkład zajęć? NIE

Przecież md86 napisał, że niektóre yellow wypluwają pokarm. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pozostałe chore rybki nie będą próbowały jeść podawanego pokarmu - bardzo duże.

Sens głodówki tych rybek ma wtedy, gdy zostaną odłowione do innego zbiornika nie będzie podawany im żaden pokarm. W ogólnym są nie do upilnowania.

md86 - piszą sam rozwiązałeś problem - zmieniłeś dietę, zmieniłaś akwa, zmieniłeś obasdę - za dużo zmian jak na jeden raz - dla mnie przynajmniej. Możesz wrócić do poprzedniej diety w akwa ogólnym a "chore" rybki odłowić do kwarantanny ''głodowej" i wtedy dalej obserwować. Jeśli po odłowieniu ich okazałoby się, że są jakieś objawy choroby pasożytniczej lub coś nie tak łatwo będzie je leczyć osobno niż w akwa ogólnym.

Opublikowano

leeri: Masz rację. Co do głodówki to faktycznie ma ona sens gdy odłowimy ryby.

Ja bym je przestawił na samą spirulinę (jeżeli tropicala masz 36%, to może być tropical) i ewentualnie rozwielitki. W sytuacji kiedy zostały 4 ryby IMO nie ma sensu zaczynać leczenia, szczególnie że nie ma pewności co się dzieje. Jeżeli zdecydowałbyś się na leczenie to najlepiej jakimś nitrofuranem+metronidazol, bo nie wiadomo czy chodzi o pierwotniaka czy o bakterię.

Opuchnięte okolice odbytu mogą wskazywać na chorobę jelit ale równie dobrze może to być "zaczopowana" ikra.

Scenariusz który przedstawił leeri jest logiczny i w jakimś stopniu prawdopodobny.

A tak BTW ile jest w ogóle ryb w tym akwarium?

Opublikowano

W akwarium jest łącznie 16 ryb - 5 maingano młodych, 4 acei młode, 4 caeruleus dorosłe i 3 saulosi dorosłe, w tym jedna chora saulosi co nic nie je i była na zdjęciach i 2 samice caeruleus które wypluwają pokarm.

Myśle że odłowie te co nie jedzą i ewentualnie później zastosuje leczenie metronidazolem i nitrofuranem tylko mam pytanie czy metronidazol ma być w tabletkach czy można wlać z ampułek do zastrzyków? i w jakiej ilości w tym przypadku?

Opublikowano

Wygląda na to że bez leków się nie obejdzie bo ta samica mi wygląda na spuchniętą. Tak się składa że mam w domu metronidazol w ampułkach 0,5% po 20ml i sera backtopur direct. Nie wiem teraz ile podać tego metronidazolu, czy liczyć ml jak mg? No i zastanawiam się czy tylko podać lek do osobnego akwarium gdzie odłowłem chore ryby czy do ogólnego też trzeba bedzie dać?

Opublikowano

w ampułce masz 100mg metronidazolu. Dawkowanie od 2,5 do 5 mg na litr w kąpieli długotrwałej. po 3 dniach podmiana wody i uzupełnienie dawki. Jeżeli przełowiłeś ryby do innego akwarium to oczywiście lecz tylko te odłowione.