Skocz do zawartości

Jak się pozbyć KRASNOROSTÓW????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś zna jakieś sposoby na krasnorosty?? Obrosły mi na buraczobrązowo kamienie, a dodatkowo zaczynają się wydłużać. Co z tym zrobić? Dwa miesiące temu wyszorowałem kamienie i miałem 2 tygodnie spokoju. Niestety powróciły :(

Opublikowano

Krasnorosty lubią: wysokie kh, silny ruch wody, wysokie NO3 i "stare" świetlówki, może coś ci to pomoże.

Ostateczność chemia, w starym ogólnym, usunąłem je przy pomocy "AlgoStop depot" tetry.

Opublikowano

Yaro, chętnie Ci oddam. Miałem piękne zielenice to mi się zachciało glonojada, żeby czyścił szyby. Niestety wyczyścił kamienie i tło z zielenic i w to miejsce weszły krasnorosty.

A teraz pytania:

1. Jak obniżyć kh i NO3?

2. Czy ta chemia nie zadziała niekorzystnie na pysie?

Strumienia wody raczej nie zmniejszę, bo pewnie spadnie filtracja.

Opublikowano

chętnie bym wziął :) ale już szczepiłem od kolegi i niestety nie chciały się przyjąć - pewnie im się u mnie nie podobało :)

co do kh - najprościej rozcieńczyć wodą o mniejszym stopniu twardości - pomoże i przy NO3 - poza tym NO3 obniżamy przez zastosowanie hydroponiki czy deni.

Najważniejsze to również poznać przyczynę tego, że masz twardą wodę (chociaż twarda woda to nie aż taki problem) jednak NO3 wysokie to już tak - i tu problem należy wyeliminować.

Opublikowano

Wodę mam twardą zarówno kranówę jak i studzienną. Normalnie mam Ph=7,6. Ale dla pysiów chyba nie jest to za dużo. Z NO3 jest taka sprawa, że ryby podrosły i wraz z nimi NO3. Niestety przez ostatnie 2 tygodnie nie miałem możliwości podmienić wody i dzisiaj sprawdzając NO3=50.

Opublikowano

Ostatni pomiar - sprzed jakiegoś juz czasu KH=27 GH=20

Jutro sprawdzę jakie jest obecnie

Od czerwca 2010 r. zaczęli wprowadzać nową metodę uzdatniania wody. Obecnie ją ozonują. Nie znam się na chemii więc nie wiem czy będzie to miało związek z twardością. Jutro podmienię na wodę studzienną, a nie kranówę. Zobaczymy czy będzie lepiej.