Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę od razu nie krytykować ze akwarium jest małe. Potrzebuje porad jak i czy w ogóle jest sens to ciągnąć. Zacznę może od tego jak się zaczęła moja przygoda z pyskami. Będąc w zoologicznym u znajomego spodobały mi się te rybki i zapytałem go czy w takim zbiorniku jaki posiadam mogę je hodować, stwierdził ze nie ma problemu byle nie dużo ich mieć. Z racji tego ze nie precyzyjnie się wysłowił chłopak kupiłem 5 yellow i 5 socolofi. Z tego czytałem na forum decydując się na taka hodowlę - mały zbiornik - raczej powinno się trzymać jeden gatunek i to jeszcze w haremie, a ja nawet nie wiem czy mam samce czy samice.. =/ podobno ciężko rozróżnić u młodych osobników. Gdy zapytałem go czy nie będzie problemu jak urosną odpowiedział żebym się nie przejmował bo nie urosną duże w takim zbiorniku.

Po założeniu akwarium dopiero zacząłem czytać - wiem wiem.. dobra kolejność, proszę nie komentować zdałem się wiedzę "fachowca" - I teraz mam kilka pytań dotyczących dalszej hodowli:

* Czy te ryby sie nie pozabijają? wybrałem łagodne gatunki

* Stosować dużo kryjówek? - bo przeczytałem ze gdy ich nie ma ryby nie rywalizują ze sobą terytorialnie.

* Ryby są spokojne i chyba za bardzo i też nie wiem co robić, siedzą w swoich kryjówkach i od czasu do czasu wypływają to chyba nie jest normalne ich zachowanie - co zrobić stały się aktywniejsze.

Jeszcze może napisze jak to wygląda w praktyce i o osprzęcie, więc:

* Posiadam Filtr wewnętrzny aquael'a (do 100-150L) i drugi filtr (30-60L) również aquael'a

* Grzałka aquael - 100w - temp. wody 26st.C

* Oswietlenie - 20w PowerGlo

* Podłoże piasek kwarcowy - Pytanie dot. estetyki.. u was tez tak widać odchody ryb?

* Kamienie wapienne jako wystrój (ok. 7kg)

* Korzeń z posadzonym Anubiasem i kokos

* pH wody wynosi ~ 7,5 -8,0 - ciężko jednoznacznie zdecydować - na pewno nie niższe

a99aa761b5cd4e17.jpg

Mam prośbę do wszystkich czytających, Nie odpisujcie z myślą o mnie tylko rybkach. pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.

Opublikowano

Opowiadajac na twoje pytanie, nie, to sie nie uda.

Akwarium tej wielkosci nadaje sie na kotnik/szpital/kwarantanne i nic po za tym, a juz na pewno nienadaje sie do hodowli pyszczakow.

zapytałem go czy nie będzie problemu jak urosną odpowiedział żebym się nie przejmował bo nie urosną duże w takim zbiorniku

a takie wypowiedzi IMO to juz podchodza pod znecanie sie nad zwierzetami.

Jezeli zalezy ci na dobrym samopoczuciu zwierzat i zapewnieniem im jak najlepszych warunkow, jak najszybciej znajdz im wiekszy dom, a sam spraw sobie wieksze akwa, duzo czytaj i zacznij wszystko od poczatku tak jak powinno sie to zrobic.

Opublikowano

Niestety to za małe akwa dla pyszczaków. Z myślą o ich życiu, oddaj je komuś do dużo większego akwa. Inaczej grozi im skarłowacenie i śmierć w męczarniach. Temat minimalnej wielkości zbiornika był niejednokrotnie poruszany na forum i odpowiedź klubowiczów była zawsze jednoznaczna.

Temat zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.