Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

właśnie jedzie do mnie akwarium 240l (120/40/50) i zastanawiam się nad obsadą tego zbiornika.

Pierwotnie chciałem jedno gatunkowe saulosi i mam pytanko o liczbę samców, która będzie mogła być w tym zbiorniku?

Chodzi mi o to żeby czuły się komfortowo, myślę nad liczbą 3-4 samców.

Druga opcja to akwarium dwugatunkowe z mniejszą liczbą saulosi i pyszczakami rdzawymi ewentualnie "acei".

Tylko czy ta opcja jest ok, czy te gatunki będą ze sobą współżyły bez większych ekscesów?

Ewentualnie liczę na propozycji innych sąsiadów dla saulosi (saulosi muszą być, tak mówi małżonka).

Pozdrawiam

Opublikowano

Jezeli zdecydujesz sie na jednogatunkowe z saulosi, to mozesz probowac wielosamcowo.Ryby same ustala co i jak.

Acei do 240 nie wsadzaj, duze ryby, lubiace plywac w toni i moze byc im ciasno w 240.

Dobrym towarzyszem do saulosi jest "rdzawy", maingano lub 'yellow", ale wtedy bedziesz mial za zolto, chybaze wezmiesz saulosi coral.

Opublikowano

Właśnie acei poleca mi brat, który kiedyś je miał zanim przeszedł na biotop tanga.

Saulosi coral to chyba wersja gatunku otrzymana sztucznie, zastanawiałem się nad wersją coral ale wybrałem standardowe saulosi.

Co do obsady dwugatunkowej to myślałem nad saulosi 2+6 i sprengerae ok. 6 osobników (na początku samca ciężko będzie w stadzie odnaleźć).

Tylko czy tego nie będzie za dużo?

Opublikowano
Właśnie acei poleca mi brat, który kiedyś je miał

Dla acei to stanowczo za mały baniak.

Saulosi coral to chyba wersja gatunku otrzymana sztucznie,

Nie,saulosi coral żyje w jeziorze.To nie jest wytwór tajów.

Opublikowano

będzie dobrze, bo kupisz młode ryby. Z czasem dojdzie do redukcji ja zawsze mbunę kupowałem po 8 sztuk i nie zawsze trafiało mi się z samicami tak jak chciałem.

Acei w 240l dorosły pływał mi wtedy gdy odłowiłem go z 720l przy zmianie obsady na mięsożerną, wyglądał w tym akwarium nieszczególnie i na szczęście tylko parę dni, potem znów trafił do 720l baniaczka.

Opublikowano

Okej, acei odpada tak jak myślałem, że to ryba nie tych rozmiarów.

Akwarium jednogatunkowe to będzie saulosi ok 14 sztuk w tym mam nadzieję na 3-4 samce, może wersja coral będzie ciekawa.

Akwarium dwugatunkowe to saulosi 8 sztuk i sprengerae 6 sztuk.

Zanim akwarium będzie dojrzałe to będę już wiedział.