Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oswietlenie T5 albo T8, nie moge sie zdecydowac z uwagi na rozmiary zbiornika.Chodzi mi o ilosc swietlowek.

2x150cm-troche za krotkie i wydaje mi sie ze bedzie za ciemno , 4x38W-T8(105cm) , 4x54W-T5(115cm).Mam nadzieje ze

pomozecie mi wybrac najlepsza opcje , bo ja juz mam taki mlyn w glowie ze sam sobie nie poradze.Po prostu nie chce nakupowac

statecznikow i swietlowek ktore beda potem lezec w garazu.

Opublikowano

Ja również mam HQI 70W w 150cm i uważam że jest wystarczające,do nowego baniaczka 130x65 również kupiłem 1x70W.

2x150W to trochę prądu ciągnie...chyba że nie liczysz się z kosztami :wink:

Opublikowano

Bardzo fajne szkło i warto odpowiednio je oświecić :) Koledzy wyżej słusznie zauważyli że hqi może wyciągnąć z kolorów ryb maksymalną słodycz. Zależu od żarnika ale warto wziąść to pod uwagę. Policz też koszty świetlówek/prądu/wymiany rur aby uzyskać taką samą ilość światła jak od lamp hqi może się okazać że opcja podobna cenow a dodatkowo odpada np. konieczność robienia pokrywy.

Opublikowano

W planach byla pokrywa wiec nastawilem sie na swietlowki.Do tej pory myslalem ze jezeli HQI to tylko 2x150w a to wiaze sie z kosztami , ale jezeli

wedlug was wystarczy 2x70 to juz zmienia moj punkt widzenia.Koszt zakupu HQI jest niewielki w porownaniu do calego przedsiewziecia zwiazanego

z pokrywa.

Jakie zarniki sa najlepsze wedlug was i jak czesto je wymieniacie?