Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich pasjonatów Jeziora Malawi. Na imię mam Piotr.

Od dłuższego czasu śledzę Forum Klubu Malawi i tak mnie to wciągnęło, że i ja zapragnąłem dołączyć do wielbicieli owego biotopu. Ale do rzeczy.

Jakiś czas temu zacząłem urzeczywistniać swoje marzenie o własnym skrawku Jeziora Malawi. Zrobiłem stolik pod akwarium, zebrałem wszystko co potrzebne do zbudowania filtracji narurowej (w przyszłym tygodniu ją posklejam), zamówiłem i skleiłem akwarium o wymiarach 1705x640x600 (dł/gł/wys), trochę nietypowe wymiary, ale to wszystko co udało mi się wcisnąć między segment a ścianę. Wczoraj właśnie skończyłem robić tło z pianki i cr 65. Teraz czekam, aż przestanie pić wodę i w tym momencie wena mnie opuściła. Patrzę na tło i nie wiem na jaki kolor je pomalować. Na pewno pierwszą warstwą będzie czarny mat i wykończenie metodą suchego pędzla koloru xxx? Końcowy kolor powinien moim zdaniem pasować do reszty wystroju czyli kamieni oraz podłoża. Ich kształtów i koloru. Jakoś nie widzę mojego tła w sąsiedztwie otoczaków. Ktoś może powie, że przesadzam, za bardzo przejmuję się szczegółami, ma się to mnie podobać a nie innym a tło i tak w końcu porośnie glonem. Może i tak jest ale zbyt wiele pracy mnie kosztował ten mały skrawek prywatnego Malawi abym mógł efekt końcowy popsuć nieprzemyślaną decyzją.

Zwracam się więc z prośbą do bardziej doświadczonych kolegów o poradę:

Jakie kamienie (konkretna nazwa) wybrać do kształtu kamieni wyciętych przeze mnie w tle abym mógł je dokończyć malować.

Więcej nic na razie nie napiszę, żeby nie sugerować odpowiedzi za które z góry dziękuję.

P.S

Zdjęcia robiłem komórką więc je troszkę podrasowałem zwiększeniem kontrastu dla lepszego uwidocznienia wcięć i zakamarków.

post-9777-14695712715743_thumb.jpg

post-9777-1469571271592_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Nie chciałem tego pisać ale serpentynit był właśnie moim faworytem. Przeglądając jednak galerię nie zwróciłem uwagi na to, że jest również w wersji o mniej ostrych krawędziach więc stąd moje wątpliwości. Tło właśnie dosycha więc wkrótce je pomaluję o ile zdołam kupić odpowiednią farbę bo mam z tym mały kłopot. Pozdrawiam.