Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

ostatnio dzięki Waszej pomocy udało mi się uporać z zielono- mętnym kolorem wody. Niestety widzę, że problem wraca, woda znów staje się mętna. Dlatego postanowiłem zakupić lampę UV-C, tym bardziej, że na allegro można obecnie kupić takie urządzenie za stosunkowo małe pieniądze, w porównaniu z tym co było jeszcze parę lat temu.

Za jednym zamachem chciałbym kupić porządnego mechanika wewnętrznego.

Znalazłem filtry wewnętrzne, które są wyposażone w lampy UV 9 Watt. Do mojego zbiornika 200l teoretycznie, z tego co czytałem powinno to wystarczyć. Czy ktoś z forumowiczów używał takiego urządzenia, czy jest to coś warte? Czy uważacie, że lepiej kupić dwa oddzielne urządzenia i lampę zamontować na wężu biologicznego ?

Drugie pytanie odnosi się do filtra mechanicznego. Wiem na pewno, że nie chcę samej gąbki i pompki, gdyż czyszczenie tego mnie odstrasza i kojarzy mi się z akwariami z przed 20 lat. Ponadto, jeśli potrzebowałbym przefiltrować przez drobniejszy materiał niż gąbka takie rozwiązanie to wyklucza.

Z tego co poczytałem wynika, że najlepsze opinie zbiera Weipro (w moim przypadku wziąłbym TC 1000; zakładając 2 oddzielne urządzenia). A może polecacie jakieś nowsze urzadzenia, te weipro są juz na rynku sporo lat i pewnie wkrótce je wycofają...

Zastanawiam się, czy lepiej będzie kupić mniejszą wydajność i zamontować po przeciwnej stronie cyrkulator?

Potrzebowałbym kupić więcej akcesoriów. Możecie polecić jakiś w miarę tani i szybko wysyłający sklep akwarystyczny?

Opublikowano

Lepiej kup samodzielną lampę UV,te w filtrach wew. to tylko...światełko :P

Co do Weipro,bardzo dobry sprzęt tylko koszyki ciężko się ściąga...jednak przy gąbce na głowicy jest mniej roboty... :wink:

Opublikowano

IMHO znajdź powód kwitnięcia ci wody, po likwidacji przyczyny lampa UV wtedy powinna być zbędnym dodatkiem.