Skocz do zawartości

Pomocy! :/-Pyszczaki Złociste

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,otóż mój Wujek ma akwarium 200l i w nim harem 1+4 pyszczków złocistych

I tu już zaczyna się problem...

Jedna samica jest na 100% samicą bo inkubuje (ma 10cm)

Jedna jest młoda więc na jakieś 60% to samica (ma 4cm)

I przy tych mam problem

Otóż jedna(5cm) ma takie szare te 'paski',druga(7cm) tego nie miała... aż do czasu kiedy zaczęła się bić z tym zmutowanym

też się taka zrobiła!

I wychodzi mi na to że Wujek ma:

3+2złocistych

Czy po prostu one walczą tak z siebie?! już nie wiem co myśleć

Czemu one mają takie szarawo-brązowe pasy?!

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź!

Pozdrawiam Patryk!

PS:A ta 7cm już chyba inkubowała ale wytrzymała podobno tydzień z ikrą,miała jej bardzo mało,o ile to była ikra...

PSS:Aha zapomniałem dodać że ten 5cm to na 90% samiec bo już jest cały szaro-czarno-brązowy tak u górze.

Opublikowano
Witam,otóż mój Wujek ma akwarium 200l i w nim harem 1+4 pyszczków złocistych

rozumiem, że chodzi o melanochromis auratus ? w spojlerze link [spoiler:eh9c9oz5]http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.amseegym.de/_data/melanochromis_auratus.jpg&imgrefurl=http://www.amseegym.de/_rubric/detail.php%3Fnr%3D2533%26rubric%3DWahlunterricht%2Bund%2BAGs%26PHPSESSID%3Dn5bsd1degafcv4s1ajjn61r8m5&usg=__1g9V-RV1cJGblg2ezzclQJ76nb8=&h=315&w=320&sz=29&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=AjZxp4YN8_YHaM:&tbnh=160&tbnw=163&prev=/images%3Fq%3Dauratus%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1280%26bih%3D636%26tbs%3Disch:10%2C114&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=269&ei=TQrETK3nJsK7jAeChYC8BQ&oei=TQrETK3nJsK7jAeChYC8BQ&esq=1&page=1&ndsp=15&ved=1t:429,r:6,s:0&tx=105&ty=39&biw=1280&bih=636[/spoiler:eh9c9oz5]

Czy po prostu one walczą tak z siebie?! już nie wiem co myśleć

Auratusy są jednymi z najbardziej temperamentych ryb w naszych akwariach. Jak każdy pyszczak walczy o pozycję w stadzie.

Czemu one mają takie szarawo-brązowe pasy?!

Każda ryba ma jakiś kolor przekazany w genach. No chyba, że nie rozumiem pytania.

Ogólnie ten melanochromis rośnie do 12 cm, więc to akwa jest troszkę za małe dla nich. Podejrzewam, że jeżeli nie zredukujecie obsady, nie zmienicie baniaka na większy ( raczej wujek, bo to jego akwa), to one same się zredukują.

Wrzuć jeszcze foto tego złociaka, zobaczymy co to wogóle jest :wink:

Opublikowano

Tak to Melanochromis Aurutus,wolałem napisać po Polsku żeby było łatwiej :wink:

Znaczy ta samica '5cm' od początku była uważana za samca ,i tak pozostało.

7cm wyglądała tak:

2aa6c7d197fd1a9b.jpg

ale zrobiła się taka:

Jak widać na zdjęciu,lekko szarawa i lekko brązowa (trochę przesadziłem z brązem xD

6dc518f93824373b.jpg

Pozdrawiam Patryk! :)

PS:I faktycznie u wujka cały czas te 'problemowe' ryby walczą.

Chyba Miałeś racje z tą hierarchią.

Opublikowano

Ee.. coś tam paintem pomazałeś :wink:

Idąc najprostszym cytatem za wiki : " u pyszczaków zaobserwowano takie elementy zachowań społecznych, jak hierarchia zależności pomiędzy członkami grupy oraz pozycja najsilniejszego osobnika na określonym terytorium."

Btw. po co ja to piszę ? Przecież to wie każdy.

Opublikowano

Jezli u twoich auratusow nastepuje zmiana barwy na 90% bedzie to samiec w 100cm utrzyma sie tylko 1.

Proponuje wylowic zdominowane 2 samce, inaczej alpha zabije je po kolei a pozniej zajmie sie samicami ,poniewaz zostalby uklad 1x2 (czyli za malo samic),przy inkubacji rowniez moze dochodzic do powaznych pobic przez samice trzeba dokupic 5 mlodych auratusow (3-4cm) tworzac docelowo uklad 1x5.Nowe ryby niech wpuszcza w nocy po uprzednim zburzeniu terytorium samca i najlepiej zeby kryjowek w takim zbiorniku bylo dosc duzo.

A na przyszlosc niech twoj wujek najpierw poczyta o gatunku ktory zamierza trzymac a pozniej kupuje ryby bo minimum dla auratusa to 120 cm wlasnie ze wzgledu na jego temperament.W 100cm moze sie uda ale tylko 1 gatunkowo.