Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W skrócie chodzi o to, że twardość węglanowa a właściwie zasadowość jest buforem utrzymującym stałą wartość pH. Kiedy kH jest zbyt niskie może również obniżać się poziom pH. Przyjmuje się, że bezpiecznym poziomem gwarantującym stałe, wysokie pH jest kH~10dkH.

Opublikowano
Sprawdź u siebie KH czy w ogóle będzie sens ładowania wapieni i czy one cokolwiek dadzą.Ad podaje,że wapieniami/piaskowcami podnosił pH do 7,5 wyżej wodorowęglan sodu (soda spożywcza). Cokolwiek działasz,rób ostrożnie - ryby o ile dobrze pamiętam są w stanie znieść zmiany do 0.1 pH na dobę.

0,1 to chyba dla najbardziej delikatnych gatunków.

"Normalne" gatunki nie odczuwają negatywnie zmian 0,2 - 0,3 pH na dobę

Opublikowano

Mam wyniki badań wody:

pH 7,74

tw. węglanowa 6,1 st. twardości

tw. niewęglanowa 13,7 st. twardości

azotany 33 mg/l

azotyny 0,041 mg/l

Proszę o interpretację wyników, czy dodawać sody oczyszczonej żeby podnieść pH i tw. węglanową?

Opublikowano

o kurcze a kto zrobił ci takie testy?

jeśli tak jak się domyślam że są z jakiegoś laboratorium i są prawidłowe to do tego nie ma się co czepiać i szukać trzeba gdzie indziej.

Ja poradził bym zmianę pokarmów na te z wyższej półki np OSI HIKARI

Opublikowano

Możesz przy podmianach stopniowo podnosić kH do~10dkH, przy okazji pH też wzrośnie. Tylko pamiętaj, że lepsze jest trochę niższe a stabilne niż trochę wyższe ale niestabilne. A co do ocierania się ryb to też myślę, że warto zmienić dietę.

Opublikowano

pH 7,7 jest prawie doskonałe w jeziorze masz 7,8 do 8,5 więc masz niewiele niżej niż w jeziorze u mnie przy pH 7,5 nie występują żadne problemy z rybami.

• 6 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Odświeżam, ponieważ zauważyłem dziś u swoich Saulosi, że sporadycznie (bardzo, bardzo sporadycznie), któraś z ryb bokiem ociera się o podłoże (trwa dosłownie krótką chwilę), po czym zachowuje się normalnie. 

Zmierzyłem parametry wody, i tak:
- temp. 26 st. C.
- GH - 11
- KH - 9
- pH - 7,7 - 8,0
- NH4 - <0,05
- NO2 - <0,05
- NO3 - 5

Z informacji uzupełniajacych, w sobotę (18.03.) wykonałem ok 15% podmiany wody (wlałem wodę odstaną 24h).
Start baniaka: 19.02.
Zakończenie cyklu azotowego: 09.03.
Wpuszczenie ryb (10 maluchów saulosi): 10.03.

Ryby są żywe, energiczne, praktycznie cały czas w ruchu, nie widać na nich znamion chorób (plam, nalotów, etc.)

Karmię je granulatami firmy NatureFood:
- rano: Premium Chichlid S;
- wieczorem: Premium Chichlid Plant-S;
- raz w tygodniu zamiennie z porcją wieczorową: Premium Color Plus S;

Sypię ilość, która jest zjadana w niecałą minutę.
Tak teraz myślę, że nie namaczam wcześniej granulatu, może to jest przyczyną sporadycznego ocierania się Saulosi o dno?

Edytowane przez lukasz830302
Opublikowano
16 minut temu, lukasz830302 napisał:

Odświeżam, ponieważ zauważyłem dziś u swoich Saulosi, że sporadycznie (bardzo, bardzo sporadycznie), któraś z ryb bokiem ociera się o podłoże (trwa dosłownie krótką chwilę), po czym zachowuje się normalnie. 

Zmierzyłem parametry wody, i tak:
- temp. 26 st. C.
- GH - 11
- KH - 9
- pH - 7,7 - 8,0
- NH4 - <0,05
- NO2 - <0,05
- NO3 - 5

Z informacji uzupełniajacych, w sobotę (18.03.) wykonałem ok 15% podmiany wody (wlałem wodę odstaną 24h).
Start baniaka: 19.02.
Zakończenie cyklu azotowego: 09.03.
Wpuszczenie ryb (10 maluchów saulosi): 10.03.

Ryby są żywe, energiczne, praktycznie cały czas w ruchu, nie widać na nich znamion chorób (plam, nalotów, etc.)

Karmię je granulatami firmy NatureFood:
- rano: Premium Chichlid S;
- wieczorem: Premium Chichlid Plant-S;
- raz w tygodniu zamiennie z porcją wieczorową: Premium Color Plus S;

Sypię ilość, która jest zjadana w niecałą minutę.
Tak teraz myślę, że nie namaczam wcześniej granulatu, może to jest przyczyną sporadycznego ocierania się Saulosi o dno?

Jest to normalne. Ciebie też czasami coś swędzi i się drapiesz:)

Jeżeli jest to jak piszesz bardzo sporadycznie to nie masz się co martwić