Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja właśnie walczę z sinicami w 200l baniaczku,wyłączyłem jedną świetlówkę,wcześniej tydzień pod "kocem",niestety po 2 tygodniach nawrót sinic :( Dzisiaj znowu usuwałem je mechanicznie...

Perez zamontuj max gąbkę na jakąś pompę i nie świeć. Gąbka to właśnie ustawienie relacji N:P - o tym pisał wyżej aqua skalar. Po tygodniu uspokoi się wszystko.

Opublikowano
Perez zamontuj max gąbkę na jakąś pompę i nie świeć. Gąbka to właśnie ustawienie relacji N:P - o tym pisał wyżej aqua skalar. Po tygodniu uspokoi się wszystko.

Dzięki za radę :wink: A kocem zakrywać?

Opublikowano

Dzięki za radę :wink: A kocem zakrywać?

dawno temu poprostu wylaczylem swiatlo

Opublikowano
Gąbka to właśnie ustawienie relacji N:P
Mógłbyś trochę rozwinąć tą myśl bo nie ukrywam, że zaciekawiło mnie to stwierdzenie.

Gąbkę traktuję jako ogromne złoże bakteryjne, które dość szybko się wytwarza, będąc ciągle w świeżej wodzie nie obumiera. Łatwo je założyć oraz zlikwidować. Co do samej myśli, zapraszam do lektury http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=87 a także http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=18108 i podobnych

Opublikowano
Fajny artykuł, gotowy przepis na zielony dywanik i brak sinic. Warto poczytać.

konia z rzędem dla tego co to usystematyzuje w Malawi. Jeszcze światło, którego nie mogę zdefiniować. Piękne zielone rosną mi jak zaleję akwa fosforem i nie oświetlam zbiornika przez tydzień. Ale ciemny zbiornik, to żadna frajda.

Opublikowano

Ja z zielonymi też mam problem, póki co mam ładny brązowy dywanik na wszystkich kamolach.

Zgadza się w teori zawsze fajnie wygląda, a w żywym akwa już jest gorzej, ale cóż tzreba mieć nadzieje i czekać - może wyrosną :)