Skocz do zawartości

no2 i no3 wysokie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a czy mozna jakos sprawdzic kierunek przeplywu wody bo po otwarciu jakos niebardzo zeby bylo widac wlot i wylot ale raczej wlot od gory bo taki slad na wacie bardziej brudny w jednym miejscu byl jakby tedy woda wpadala :)

A dobrze poskładałeś ten filtr? Nigdy nie widziałem go na żywo(jest kilka osób na forum, więc pewnie wkrótce pomogą), ale wydaje mi się, że woda z akwarium powinna wpadać na samo dno filtra przez te plastikowe rurki w koszykach. Następnie woda przesącza się przez złoże i jest zasysana, do akwarium, przez pompę z samego wierzchu. Ale w zasadzie nie masz się czym przejmować; załóż prefiltr na wlot, zasyp "dobrą" ceramiką wszystkie koszyki i będzie ok.

Opublikowano

tam niema innej mozliwosci zeby to zlozyc bo zatrzaski i rurki w koszykach tylko w jednym miejscu pasuja.

zastanawiam sie czy dobrze mam wklady wlozone ze od dolu jest ceramika ale na zdjeciach u sprzedawcow tak jest terz narysowane???

tak po chwilowym zastanowieniu to kolega zapewne ma racje bo rurka idzie woda na dno nastepnie poprzez wklady i na gorze zasysa ponownie do akwa wiec na spodzie mam ceramike w srodku zeolit a na gore wyjme wate i dam ceramike bo i tak pod kazdym wkladem jest cienka wlokninka wiec syf niebedzie sie przedostawal albo prefiltr zaloze :)

Opublikowano

W zasadzie to było już na forum, ale ok., niech będzie.... :evil:

Na wstępie musisz sobie odpowiedzieć, jaką funkcję na pełnić twój filtr; i tak:

a. Filtracja biologiczna(IMO najlepsza opcja) - wywal te wszystkie "firmowe" wkłady i kup dobrą ceramikę(lekką i porowatą) i zasyp wszystkie koszyki do pełna, tą białą watę możesz także wyrzucić. Teraz wystarczy tylko założyć gęstą gąbkę na wlocie, w akwarium, którą będziesz czyścił raz na tydzień i flitra nie musisz otwierać przez cały rok.

b. Filtracja mechaniczna - Biorąc pod uwagę pojemność akwarium i moc pompy - IMO kiepski pomysł,

c. Filtracja mechaniczna i biologiczna - czyli układ wkładów taki jak masz w tej chwili. IMO kiepski pomysł, powód - jw.

Sprawdź jeszcze, czy twoja ceramika na pewno jest ceramiką "biologiczną", ponieważ w sprzedaży jest także ceramika do wstępnej filtracji mechanicznej. Podobna w kształcie i wielkości, ale znacznie cięższa do zwykłej, a co za tym idzie mniej porowata.

Opublikowano

dzieki kolego za pomoc wywale wate i dam ceramike mam ta biologiczna aquael wiec raczej pewna

zobacze jak to bedzie dzialac :shock:

wymieniłem wlasnie wate na bio ceramike wchodzi do jednego koszyka 2 litry czyli mam teraz 4 litry ceramiki i 2 litry zeolitu

mam pytanko jak szybko bakterie zasiedlaja taka ceramike czyli po jakim czasie ona zaczyna prawidlowo dzialac nadmienie ze zalewalem kultury bakteri z sery i tabletki bakteriowe z tetry ale nadal no2 wysokie cos kolo 3 a no3 jakies 60

Opublikowano

witam po przerwie akwa sie raczej ustabilizowalo

no2 0

no3 10

ph 8

kh 15

pomoglo silne napowietrzanie i ograniczenie karmienia rybki teraz zwawe i garna sie do jedzenia lecz tak mozno ich niekarmie teraz to bede chyba czekal az no3 skoczy na 40-50 aby zrobic podmianke wody i ustalic ile podmian i jak czesto? Czy dobrze rozumuje?

Opublikowano

Tak, zwykle start nowego przebiega w ten sposób. Wielkość podmian ustalisz eksperymentalnie, lepiej mało a często niż zbyt wiele.Po prostu staraj się utrzymać no3 niskie, z czasem wielkość podmian można skorygować wg potrzeb.