marcinem Opublikowano 14 Sierpnia 2010 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Witam, mam problem. Moje akwa ma 120 cm dł, a świetlówki 104,7 cm!! AQUA Glo i POWER Glo 40 W. Akwarium jest strasznie jasne, a ryby wydaje mi się, że są płochliwe. Świetlówki są przymocowane do obudowy JUWEL, która była razem z akwarium. Mam pomysł aby przyciemnić trochę akwarium. Czy jeśli zawinę po 10 cm z każdej strony świetlówki folią aluminiową (śniadaniową), nie będzie to miało jakiegoś wpływu na te świetlówki i na akwarium?? Proszę o poradę. Dodam, że wymieniać pokrywy nie mam zamiaru na chwile obecną gdyż przygotowuję baniak 1000L.
Perez666 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Czy jeśli zawinę po 10 cm z każdej strony świetlówki folią aluminiową (śniadaniową), nie będzie to miało jakiegoś wpływu na te świetlówki i na akwarium?? A niby co by miało się im stać?Nie wybuchną,nie bój się
marcinem Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 No to super, myślałem, że coś się może stać z folią, albo ze świetlówkami.
docia Opublikowano 14 Sierpnia 2010 #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 btw ile masz latek aluminium nic sie nie stanie kurczaki w piekarniku sie piecze smialo owijaj nawet w wiecej miejscach pokombinuj na srodku na 3 dlugosciach mozna zrobic calkiem fajny efekt
marcinem Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 btw ile masz latek aluminium nic sie nie stanie kurczaki w piekarniku sie piecze smialo owijaj nawet w wiecej miejscach pokombinuj na srodku na 3 dlugosciach mozna zrobic calkiem fajny efekt Hehe, latek około mnóstwa;p, ale wolałem się upewnić, niż mieć jakieś problemy;) Jutro zajmę się sreberkami;) i bedzie fajnie.
cactus Opublikowano 14 Sierpnia 2010 #6 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Ja nic bym nie zasłaniał, zostawiłbym samą PowerGlo - będzie gitarka
Nuroslaw Opublikowano 15 Sierpnia 2010 #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 świetlówki się po prostu szybciej zużyją i przepalą. Bo zwiększy się ich temperatura pracy jeśli będą owinięte.
marcinem Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 uuu, widzę tu poważny konflikt doświadczeń. muszę poszukać innego rozwiązania.
aarset Opublikowano 15 Sierpnia 2010 #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Jeżeli chcesz przysłonić świetlówkę, to proponuję to zrobić na całej długości. Po przysłonięciu samych boków zbiornik straci optycznie na długości.
nabe Opublikowano 16 Sierpnia 2010 #10 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Wyłączyć, albo dimmer, albo poczekać pół roku same stracą moc świecenia A próbowałeś skierować światło gdzieś indziej odbłyśnikiem? Tylko takie gdybanie.
Rekomendowane odpowiedzi