Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Byłem pewien że mam trzy samice red-red bez samca.

Czy to możliwe żeby samica sama z siebie złożyła ikrę i zaczęła "inkubować" nie zapłodnione jajeczka?

raczej nie mozliwe musisz miec samca wsrod tych 3 samic :!: badz masz gatunek ktory sie trze z red/red :wink:

Opublikowano
Byłem pewien że mam trzy samice red-red bez samca.

Czy to możliwe żeby samica sama z siebie złożyła ikrę i zaczęła "inkubować" nie zapłodnione jajeczka?

1. być może jednak masz samca ale z jakiś powodów nie wybarwił sie do końca

2. Może będąc bez samca odbyła tarło z samcem innego gatunku

3. Samica bez samca swojego gatunku i jeżeli samce innych ryb jej nie odpowiadaja , jest w stanie pozbyć sie jajeczek po jakims czasie ale wtedy ulegają one konsumpcji a nie inkubacji - choć zawsze można przyjąc że ześwirowała.

Opublikowano

Obsada akwarium to:1glonojad i 3 pyszczaki red-red innych gatunków nie ma.

Wszystkie 3 red-redy wyglądają na samice.Samica,po upływie doby nadal trzyma ikre.Jest to największa ok.7cm samica.Następna ryba ma ok.5cm a ostatnia 4cm.

Opublikowano

Jak najbardziej możliwe :)

Jakieś 2 lata temu miałem identyczną sytuację (3 samice red-red bez samca) - samego tarła nie zaobserwowałem, ale jedna z samic (najokazalsza) nosiła kilka dni ikrę, a później najprawdopodobniej ją zjadła :roll:

Najwyraźniej poczuła "wolę bożą" :wink: i co ciekawe sprawa powtarzała się kilkakrotnie.... - jestem w 100% pewien, że nie miałem wtedy w akwa (480 l) samca red-red, jak również samca innego gatunku, ale z tego samego rodzaju - co, wg niektórych może prowadzić do powstawania bastardów.

Moja rada - trzeba zdobyć samca :D i ulżyć samiczkom :wink:

Opublikowano

Akwarium ma 90l.

A co do "inkubującej" samicy to jest jej drugie tarło.Poprzednio "nosiła" tydzień i zjadła ikre.Jest dosyć pazerna na jedzenie-dość mocno się opycha aż robi się pękata.W którymś z tematów ta kwestia obżarstwa była poruszana

co podobno nie wróży najlepiej jeśli chodzi "donoszenie" do końca.

Opublikowano

No i mamy kolejny argument przeciwko małym akwariom- dochodzi do przeróżnych zboczeń i dewiacji seksualnych :lol: . Chłopa im brak. A na takowego niestety masz za małe akwarium.

Wniosek, redy w 90 litrach to zły pomysł.

Opublikowano
Jak najbardziej możliwe Smile

Jakieś 2 lata temu miałem identyczną sytuację

Odbycie tarła pomiędzy dwoma samicami jest jak najbardziej możliwe. Nie raz już spotykałem się z takimi przypadkami, spowodowanymi oczywiście brakiem samców. W końcu natury nie da się oszukać, jak hormony dają znać o sobie, to nie ma rady :wink: .

Opublikowano

Kolego te 90 litrów to porażka dla jakiechkolwiek pyszczaków z Malawi, a co do reszt to widać jak natura jest silna. Samica co jakis czas musi sie pozbyc jajeczek bo one się "produkują" cały czas i w końcu chociażby sie juz nie mieszczą a pozatym sa już "dojrzałe" więc je składa - bo tarłem to ciezko nazwać, a że nie zjadła ich od razu tylko nosi swidaczy o wyjątkowym instynkcie "macierzyńskim" tych rybek bo przecież z takich jajeczek i tak nic nie będzie.