Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu próbuję optymalnie poustawiać wyloty filtrów i cyrkulatora w moim akwa. Zawsze kombinowałem tak, że wylot mechanika miałem ustawiony lekko w górę, żeby ruszał taflę wody - wiadomo lepsze natlenienie, brak białego osadu na powierzchni. Ale co zauważyłem - dużo lepszy efekt jeśli chodzi o cyrkulację wody w akwa dało u mnie ustawienie tego wylotu nie w górę, a w dół.

Więc teraz mam tak:

- mechanik ustawiony lekko w dół po przekątnej akkwa,

- cyrkulator po przeciwnej stronie, wzdłuż tylnej szyby,

- wylot z kubła około 1 -2 cm nad taflą wody.

Przy takim ustawieniu, a mam je od ponad tygodnia (czyli też podczas ostatnich upałów) nie zauważyłem, ani białego osadu na powierzchni wody, ani żeby rybom brakowało tlenu. Kupska zbierają mi się w sumie tylko w po jednej stronie akwa i tylko w jednym miejscu, więc 10 sekund odmulania i jest czyściutko. Polecam.

Opublikowano

Ustawienie cyrkulacji w kazdym akwa to indywidualna sprawa. Imo nie ma co polecac, poniewaz jeden kamien na drodze wylotu np.wew zaprzepasci caly plan. U mnie w akwa sprawdzila sie cyrkulacja : wew. dmuchal na tylna szybe, z naprzeciwka cyrkulator pchal gowna do wew. po przedniej szybie, a kubel napowietrzal. Niby podobnie a inaczej :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Głównie chodziło mi o to, żeby zwrócić uwagę, że mechanika można ustawić wylotem w dół, a nie w górę... dno akwa jest wtedy lepiej zamiatane.