Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zaznaczę że jestem nowy na forum i to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość .Moje pierwsze malawi to 240 litrów założone w ubiegłym roku. Zakupiłem wtedy red redy, yellowki i maingano. Z biegiem czasu dokupiłem rdzawe ,a ostatnio znajomy oddał mi młode crabro. W tej chwili jestem na etapie przejścia na 600L lub 720L. Nastąpi to w sierpniu tego roku więc powoli zastanawiam się nad obsadą. O ile to możliwe chciałbym zostawić wszystkie te gatunki, ponieważ nie małem z nimi problemów i wszystki rozmnożyłem, a jeżeli nie to najbardziej zależy mi na red redach.Proszę wiec o pomoc w tej kwesti. Chciałbym dowiedzieć się z których gatunków miałbym zrezygnować a jakie ewentualnie mógłbym dodać

Opublikowano

Dzięki. Chciałbym jednak dodać jakiś gatunek. Docelowo zostawiłbym1+3 crabro, 2+5 maingano, 2+5 red red, 2+5 yellow, 2+7 rdzawe. Razem daje to około 380 cm dorosłych ryb przy przyjęciu że osiągną maksymalne rozmiary. Po odjęciu grubości szyb , gornej granicy wody, objętości kamieni, piasku i tła diy pozostałoby około 500 litrów wody + 100 l sump. Filtracja będzie taka: sump + filtr wewnętrzny zasilany wydajną pompą, a materiał filtracyjny umieszczony za tłem.Dużo skał własnej produkcji z cx5. Obecnie moje akwarium jest znacznie przerybione 1 l na 1 cm ryby, przy filtrcji kubełek + wewnętrzny + cotygodnowa podmiana 20 %.Mimo to Samce red red(2) i maingano(2) zachowuja się w miarę naturalnie.Mają swoje rewiry i nie dochodzi między nimi do większych starć. Nie odnotowałem przez rok żadnych strat w rybach, musiałem tylko usunąć samicę red red , która nie została zaakpceptowana przez inne samice po powrocie z porodówki :) . Oprócz crabro wszystkie gatunki posiadają młode i są w ciągłej inkubacji. na forach piszą żę crabro jest agresorem , ale u znajomego jest największą rybą i poprostu olewa inne gatunki nie czując zagrożenia. Wychodzę z założenia że umnie bedzie tak samo.Myślałem żeby dołożyć jakiś gatunek o błękitnej barwie.Napiszcie co o tym sądzicie.