Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jeszcze takie pytanie, może nieco głupie...

kupuje rybki od hodowców, na ogół nie mają wiecej niż 4cm, nie sa wybarwione...

jak mam odróżnic samce od samic? jest to w ogole mozliwe gdy ryby sa tak male?

jak w zwiazku z tym mam ucelować na 3 + 8 ???

mam kupic wiecej ryb i potem je sprzedac jak podrosna?

wiecej to znaczy ile wiecej?

Opublikowano

Przy takiej wielkosci to raczej tylko z mikroskopem.

Kup po 15 szt. i czekaj, pozniej rob redukcje i ewentualnie dokupuj az dojdziesz do zalozonego ukladu.

Opublikowano

Brazylia...

szukam takiego zestawu...

Pseudotropheus msobo magunga - 3+ 8

Pseudotropheus zebra gold Kawanga - 1 + 3

Labidochromis sp. mbamba - 1 + 3

Metriaclima Callanois Cobalt Blue - 1 + 3

dla pewnosci...

mam kupić 15 msobo magunga i liczyć, że bede wsrod tego mial 3 + 8?

Ile w takim razie mam zakupic dla haremu 1+3? 6 sztuk?

Opublikowano

Z trafieniem w dobor haremu jest jak z 6 w totka, moze sie uda, aczkolwiek najczesciej nie.Istnieje prawdopodobienstwo ze jezeli kupisz 6 ryb to trafisz same samce(znam wiele takich przypadkow).

Dla mniejszych haremow (1+3) ja bym kupil po 10 szt. i czekal co z tego wyjdzie, a pozniej to jak juz mowilem redukcja.

Opublikowano

co to znaczy redukcja?, najlepiej umowa z hodowcą gorzej jak hodowca przestał być hodowcą względnie nie pamięta obietnicy przyjęcia częsci ryb z powrotem.

Jeszcze jedno zakładając iż w narybku jest 50/50 to jak by nie patrzeć na rynku zawsze będzie za dużo samców i za mało samic gdyż prawie wszyscy chcą mieć np 1+3 więc 2 samce zostają i nikt ich nie chce czyż nie tak ?

Opublikowano

tak, jednak najczęściej do tej redukcji niestety dochodzi w akwarium, samce alfa niezbyt lubią jak ktoś startuje im do panienek i same się redukują, jeśli zdążysz z wyłowieniem przed śmiertelnym pobiciem, wtedy jest problem z nadmiarowymi samcami, które większość z nas ma - jeżeli masz dobrej jakości ryby szybciej znajdziesz chętnego na niego, jak są nieciekawe to niestety marny jego los.

Masz jeszcze inne wyjście, kupić ryby wyrośnięte - ale dla mnie to jest słaby pomysł.

Opublikowano

z 6 afr jalo wyszło 4 samce i 2 samice i tak było prawie rok powiem iż było super było takie straszenie się bardzo efektowne strojenie płetw i i straszenie peskami na przeciw siebie. postanowiłem zrobić redukcję i oddałem 2 samce pozostało 2+2 i czekałem na samice bo był brak takowych u hodowcy i co ? zrobiło się nudno ryby siedziały w kryjówkach i tyle za to dochodziło do rękoczynów między maingano i to najwieksza agresja była między samicami !!! łącznie z obgryzieniem jednej z nich ogona.

Opublikowano

Z tym teoretycznym 50/50 samic I samcow te bym uwazal.

Kilka razy juz odlawialem inkubujace samice I zawsze bylo wiecej narybku samcow niz samic - srednio 6/4.

A kolei ryby ktore sie same uchowaly w skalach u saulosi, rdzawych I yellowkow zawsze byly to samce :-( dopiero niedawno uchowaly mi sie 3 trewki w zestawieniu 1 samiec na 2 samice wiec fajnie.

Jezeli nie chcesz szukac I placic hodowcom za ryby mozesz zrobic tak jak ja swego czasu czyli kupujesz mniejsza ilosc ryb (ja kupilem 2+4 z czego wyroslo 4+2) odlawiasz samice i juz po kilku miesiacach masz za darmo pelen wybor samic. Dokladasz brakujace reszte sprzedajesz/rozdajesz I spokoj.

Opublikowano

Pseudotropheus msobo magunga juz pływa w akwarium, 20 sztuk.

Kupiłem od hodowcy, tak jak lubię, młode są żwawe bardzo, wieczorem juz traktowały akwarium jak swoje :)

cyklopa pochłonęły...,

Hodowca jednak ostrzegał, że wybrana przeze mnie / przez nas / przez Was obsada jest lekko do bani, bo ryby będą się ze sobą krzyżowały...

w szczególnosci te gatunki:

Pseudotropheus msobo magunga

Pseudotropheus zebra gold Kawanga

Metriaclima Callanois Cobalt Blue

ja sie zabieram do czytania netu, a Wy napiszcie coś od siebie...