Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam jedno pytanko - czy nowo zakupiony sprzęt (filtry, grzałka, kamienie idt.) w jakiś szczególny sposób należy odkarzać przed włożeniem do nowego akwarium ??

pozdrawiam

Opublikowano

Ja sprzęt typu grzałki filtry termometry itd poprostu dokładnie myje ale bez detergentów.

piasek/żwir dokładnie płucze az bedzie bez śmieci i pyłów, jeżeli piasek jest z niepewnego źródła lub ze zbiorników wodnych typu jeziorko rzeka lub plża nadmorska warto wygotować

kamienie szczotkuje te mniejsze lub czyszcze pod dużym cisnieniem a nastepnie dokładnie płucze. Można to jeszcze przelać wrzątkiem. jeżeli są to małe kamyczki i nie jest tego dużo albo jak ktoś chce to można wygotowac lub wsadzić do gorącego piekarnika.

Opublikowano

ja podobnie jak mars nowy sprzęt tylko dokładnie myję pod bierzącą wodą i nie zauważyłem żadnych negatywnych objawów z tego powodu

Opublikowano

Ja czasami nawet nie myje. W końcu w jeśli taki termometr nawet ma coś co jest w powietrzu na sobie... to przeciez to powietrze i tak ma kontakt z wodą, a często wtłaczamy je nawet do niej napowietrzaczami.

Piasek płukałem w wodzie tylko, a kamienie umyłem kercherem.

Generalnie raczej tylko płuczę ale nie gotuje i nie parzę.

Kot.