Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie.

mam saulosi w poczatkowej fazie wybarwiania, okolo 3-4 cm.

Czy samice powinny byc, jakby to dobrze ująć, idealnie żółte niczym kurczaczki wielkanocne? :)

czy niekoniecznie.

mam jedna samice ktora jest idealnie zolta, jasna, bez zadnych przebarwien.

inne ryby sa nieco ciemniejsze, jakby ubrudzone, maja lekko szare elementy, lekko pomarańczowe.

Wklejenie zdjec za duzo nie da, bo na zdjeciach wygladaja wszystkie podobnie, roznica jest bardzo mala, ale patrzac na zywo, widac ze tylko jedna az lśni blaskiem :)

niektore maja delikatne ciemne pasy, inne cos ciemniejszego w okolicach pyska, nie sa tak idealne :)

czy to normalne?

wiem ze samice w zaleznosci od nastroju tez moga miec ciemne pasy.

ta sprawa jest dosc trudna do okreslenia, ale moze ktos juz kiedys sie nad tym zastanawial :)

czy samice powinny byc idealnie żółte, czy to roznie z nimi bywa. moze pomijajac te pasy, to one cale sa takie jakby bardzo delikatnie brudne. moze jest jakas choroba ktora objawia sie w ten sposob? chociaz wtedy pewnie wszystkie by takie byly.

dodam ze wszystkie sa z jednego źródła, wiec "czystość rasy" raczej odpada :)

Opublikowano

Jak sam zauważyłeś samice w zależności od humoru zmieniają ubarwienie. Daj im czas, to,że samiczka jest w pasy to nic nie znaczy - równie dobrze za 3 m-ce może z niej wyrosnąć śliczny samiec :wink: Pamiętaj, że cierpliwość jest cnotą akwarysty :D

Opublikowano

U mnie podobnie, samice ps. saulosów zawsze miały dostrzegalne ciemniejsze pręgi, tylko młode ryby byly idealnei żółte. Na starość na głowie i pysku dostają też ciemniejszych przebarwień.Odmniana waniliowa, nie-coral. Tak jak Sławek wyżej zauwazył, ciemniejsze miejsca robią się wyraźniejsze zależnie od samopoczucia ryby czy tam nastroju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja od niedawna posiadam młode saulosi od samiczki na świat przyszło 10 młodych ale przeżyło 9 bo jedno młode zjadł samiec degenerat własne młode :)

Co du ubarwienia moich pysiów są całkowicie żółciutkie bez przebarwień