Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja niestety wyboru nie mam I musze uzyc kawalka rurki miedzianej (przejscie z 1 1/2 cala na 3/4).

Wiecie moze jak wyglada sytuacja z cyna?

Moze jak bym pobielil te rurki od srodka bylo by lepiej (chociaz z drugiej strony spoiwo zawiera jakis procent olowiu wiec z deszczu pod rynne).

Ja podobne przejscie robilem przy pomocy zwyklego węża gumowego (czy tam igielitowego). Co prawda bylo to przejscie z 12mm na 16mm, a nie z 2cm na 3cm ale wydaje mi sie ze tez powinno sie udac.

biezesz waz pasujacy na 3/4 druga strone podgrzewasz we wrzacej wodzie,rozciagasz i wpychasz na na wieksza rure... :)

Opublikowano

Już wszystko mam chodzi mi tylko o połączenie tych dwóch elementów:

rura1.jpg[/attachment:37ln3ic0]

rura2.jpg[/attachment:37ln3ic0]

Do tego potrzebuję kawałka rury miedzianej 22mm.

Alternatywnych rozwiązań typu rozciąganie węża itp wolę unikać bo przy przepływie ok 3000-4000 lph wystarczy chwila i wypompuje mi całą wodę z baniaka :-(

post-8420-14695712588153_thumb.jpg

post-8420-146957125883_thumb.jpg

Opublikowano
redukcja 3/4 na 1/2 cala wystarczy , bez żadnych rurek :)

eeee ale o so chodzi?

Możesz jaśniej bo nie rozumiem?

Może nie zrozumiałeś moich intencji, a więc mam pompę z wej/wyj 1 i 1/2 cala Male (lub 6/4 cala może łatwiej rozczytać), instalację zakończoną 3/4 cala Female i muszę jakoś to spiąć.

Najłatwiej jak dla mnie było zakupić przejściówki z powyższych na złączkę kompresującą 22mm i do tego potrzebny jest mi ten kawałek rurki.

Chyba jednak wstawię ten kawałek, zamówię testy Cu i będę sprawdzał czy coś rośnie.

Jak tak wtedy zacznę czaszkować co z tym fantem zrobić.

ps. Panowie nie zapominajcie skąd piszę.

Jak ostatnio byłem w PL to kupiłem cały wór przejściówek, adapterów i wszelkich innych hydraulicznych cudów (wszak w PL to pewnie nawet można przejście z kręgów betonowych na 1/4 cala PVC kupić ;-)).

Niestety tu to trochę inaczej wygląda i te ich "gotowe i proste rozwiązania" trochę hamują moje ułańskie DIY'owskie fantazje i plany.

Wszystko do wszystkiego z wszystkim pasuje pod warunkiem że się robi standardową instalację z obrazka ;-/