Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No chyba mi nie powiecie, że zasilacz z prostownikiem (mostek prostwniczy), i stabilizowany powoduje miganie LEDów...

Zgadzam się, impulsowy jest dobry, o ile ma dobre, tudziesz wysokie taktowanie, ale nic nie zastapi przebiegu stałego. Wiec, jeśli mam przebieg stały (brak sinusoidy czy impulsów), to jak mogą diody migać??

Swoją drogą, naprawde widzisz Nabe jak mruga światło o f= 100Hz?? Mam nadzieję że źle Ciebie zrozumiałem...

--

Swoją drogą, Nabe bardzo ładnie rozwinąłeś temat, podając link. Naprawde coś tam wiedziałem w tym temacie, ale aż tyle to nie... Koleś ma łeb.. ;-)

Opublikowano

Eh, pogmatwałem! Oczywiście, że przy stałym prądzie dioda nie mruga.Za bardzo się rozpędziłem - to nie było celowe wprowadzenie w błąd.

Co do migania..tak naprawdę, to nie widzę :) Czasem na starych świetlówkach z magnetycznymi statecznikami, kiedy pracują w duecie to było coś tam widać. Ale na granicy "zdawania się", bo przeciętne oko nie widzi różnicy przy chyba 60Hz. Na pewno było to męczące dla wzroku.

Btw, http://www.lediko.com/Zasilanie_diod_LED/61/ wyjaśnienia czemu jednak lepiej jednak diodą migać, kiedy nie warto i po co im te radiatory.

Opublikowano

No nieźle, nieźle.. Tylko jest pewien problem, materiały można pomocnicze (typu schematy czy wykresy) znaleźć łatwo, ale niestety nie każdy posługując sie schematami i wykresami potrafił bedzie stworzyć układy zasilań do diód itp... Chodzi mi o "fachowe" stwierdzenia, jak choćby półprzewodnik...

Niestety nie każdy jest elektronikiem, i widząc schematy, może sobie zwyczajnie nie dać rady, wiec najlepiej by było zapodać dosłownie filmik, czy fotki instrukatarzowe typu "zrób ro sam" ;-)

Oczywiście nie zmuszam nikogo, taka propozycja, jak ktoś bedzie potrzebował, to niech przecież napisze na forum, myślę że jest tu napewno nie mało elektroników, ewentualnie przecież są inne jeszcze fora, specjalizujące się w tematach elektronicznych, i napewno jakieś tam filmiki czy porady "jak zrobić".

W każdym razie pozdrawiam Nowo-Rocznie ;-)

PS: W sprawie migania świetlówek, jak są dwie koło siebie, to właśnie trudno spostrzec miganie, ponieważ uzupełniają się w fazie, czyli np podwaja się częstotliwość migania, i dla oka to lepszy efekt. Najlepiej wg mnie widać na jednej. A elektroniczne zapłonniki do świetlówek polecam.