Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie:)

jako, że odpowiedzi na moje pytanie były dość rozbieżne poproszę jeżeli to możliwe jeszcze raz o odpowiedź na pytanie:

czy do akwarium 240L z (pyszczaki ale jeszcze nie wiem jakie) lepiej założyć:

- jeden filtr JBL Cristal Profi 250 + Aqua-Szut Senior Bio N + kurtyna napowietrzająca

- dwa tańsze kubełkowe + Aqua-Szut Senior Bio N + kurtyna napowietrzająca (w tym przypadku czy oba kubełki mają spełniać jedynie rolę bilogiczną) ??

dziękuję bardzo

Opublikowano

Witam,

ja osobiście wsadziłbym JBL-a, a Seniora Bio zastąpiłbym Fluvalem 4+ (jeśli jest to możliwe) i ewentualnie kurtynkę bardziej dla ozdoby.

Myślę,że taki zestaw będzie bardziej wydajny :D

Pozdrowionka.

Opublikowano

ja też dałbym JBL , wewnętrzny jakiś o wydajności 100l/h a kurtynę?

Ja bym nie dał , ale to kwestia gustu :D O wiele lepsze napowietrzanie będzie jeśli ustawisz wylot wewnętrznego do góry , tak aby był ruch wody.

Za jednym zamachem będzie 2 role spełniał , mianowicie filtrował mechanicznie i napowietrzał , a przy okazji rozbije film białkowy na powierzchni wody:)

Opublikowano

Może to nudne :wink: ale tak samo jak koledzy

czyli dwa filtry jeden kubełek jako biologiczny a drugi mocny wewnetrzny jako mechaniczny [dlatego niekoniecznie ten senior bio] ale taki z 1000 l/h [ Danielj chyba literówkę machnął z tym 100l/h :D ] . kurtyne można olać no chyba że bardzo Ci sie podobaja bąbelki, bo dobrze ustawiając filtry wodę i tak natlenisz.

Opublikowano

jeden kubełek jako biologiczny a drugi mocny wewnetrzny jako mechaniczny [dlatego niekoniecznie ten senior bio] ale taki z 1000 l/h [ Danielj chyba literówkę machnął z tym 100l/h :D ] .

Przepraszam miało być jak Mars napisał 1000l/h

Opublikowano
Witam,

a Seniora Bio zastąpiłbym Fluvalem 4+

Fluval jest 2x drozszy i niekoniecznie lepszy, jak dla mnei cholernie szybko te filterki sie zapychaja, jedynce co bym zmienil to kupil Szucika 1000l/h ale nie Bio, bo po co, skoro masz "biologiczny" kubel? :wink: