Skocz do zawartości

Bezpieczna podmiana wody?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A gdybyś nie miał prądu 7 godzin?

Co wtedy?

Polało by się więcej wody z siarą i ryby do klozetu.

Tylko nie pisz , że może nie , bo to dziecięce przekomarzanie.

IHMO im mniej w akwa techniki , tym lepiej, dlatego nikt nie namówi mnie na deni.

Tak trochę OT, w Twojej "instrukcji" deni można przeczytać , że zero NO3 to zero glonów , i że denitryfikator obniża poziom fosforanów w wodzie.

U mnie NO3=0 i glony rosną jak głupie , a co do fosforanów

pseudomanas wykorzystują do swej budowy fosforany , a nie rozkładają ich .

Więc przy obumieraniu bakterii denitryfikujących fosfor wraca z powrotem do wody.

Powiedz proszę , jakimi testami mierzysz fosforany?

A gdybys Ty nie mial pradu wiecej niz 7 godzin i by Ci biologia w filtrze padla, no2 by uroslo i ryby tak samo do klozetu.

W denitryfikatorze siarkowodor powstanie tylko w ograniczonym zakesie - na tyle ile pozywki jest w wodzie, duzo gorzej ma sie sprawa jak komus w podlozu rozpocznie sie fermentacja i wydziela sie siakowodor a jakos nikt nie panikuje. Jasne, jak ktos mieszka w miejscowosci gdzie sa czeste przewy pradu to denitryfikator nie jest dla niego ale wtedy moze tez miec problemy z biologia w filtrze, z temperaura itd.

Co do NO3 i glonow - glony powstaja na skutek braku rownowagi parametrow, najczestszym parametrem, ktory jest zby wysoki jest NO3 i stad uproszczenie ze im mniej NO3 tym mniej glonow, wszedzie znajdziesz takie uproszczenia. Dotyczy to sytuacji gdzie sa w akwarium rosliny, jak ich nie masz to masz za to glony :) Jasne, ze mozna sie doktoryzowac i kwestionowac wszelkie uproszczenia tylko nie o to chodzi.

Co do PO4, moj deni pracuje juz kilka miesiecy, w akwarium jest PO4 0.5mg/l bez podmian. Nie wiem na jakie skladniki rozklada sie biomasa z bakterii denitryfikacyjnych, ale mysle, ze na takie same jak z nitryfikacyjnych oraz podobne jak rozklad wszelkich innych resztek. Jak masz jakies ciekawe zrodlo informacji na jakie zwiazki rozkladaja sie takie bakterie to podaj bo procesy wzostu i rozkladu nie sa jdentycznymi odwroconymi procesami :)

Opublikowano
http://carefortheenvironment.foreo.pl/viewtopic.php?f=2&t=21

Ciekawa wypowiedź na temat defosfotacji.

w praktyce: defosfatację, czyli komorę anaerobową stosuje się w jednym celu - by w warunkach beztlenowych, uwolnić jak najwięcej fosforu zgromadzonego w różnych postaciach. Wtedy mierzona za pomocą testów ilość Pog w ściekach gwałtownie rośniea fosfor w postaci mineralnej jest wchłaniany w procesie denitryfikacji i nitryfikacji. W związku z spadkiem wydajności pochłaniania fosforu związanego z obniżeniem temperatury (okres zimowy) bądź z uwagi na ilość fosforu, stosuje się dodatkowe strącanie chemiczne symultaniczne ( do komór denitryfikacji i nitryfikacji) lub przed osadnikiem wtórnym.

Oczywiście fosfor mozna by strącić chemicznie dużo wcześniej, juz na wstępie ale zużyjemy więcej chemii (bo nie pomagają nam bakterie) i niestety wraz z tym fosforem również pozbywamy się duzej ilości substancji organicznej (węgla) i zaczynamy głodzić bakterie w częścio bio i należy je zacząć dodatkowo dokarmiać np. LKT, spirytusem itp. (czyli znów koszty).

Ale chyba zgubiłem się :? w końcu chwalisz denitryfiator czy negujesz zasadność jego stosowania ?

Opublikowano

Nie pochwalam techniki wogóle w akwarium, prócz światła:)

Niestety z przyczyn praktycznych zmuszony jestem używać filtr mechaniczny :(

Opublikowano

A jaki masz problem?

Lampa naftowa (choć to tez technika) i pompa na korbe :D

Wywiady...telewizja..audycje...zdjęcia z turystami...coś w tym jest ,a na pewno "hajc".

Opublikowano
A jaki masz problem?

Lampa naftowa (choć to tez technika) i pompa na korbe :D

Wywiady...telewizja..audycje...zdjęcia z turystami...coś w tym jest ,a na pewno "hajc".

Drak , w kilku tematach, w tym również widzę , że jeśli nie masz nic do powiedzenia , to jesteś uszczypliwy ,

mnie takie "żarty " nie bawią , bądź więc łaskaw zachować , je dla siebie :D