Post_Mortem Opublikowano 9 Lutego 2012 #61 Opublikowano 9 Lutego 2012 Nie umniejszając powagi z jaką należy traktować Spółdzielnię Mieszkaniową, ale spółdzielnia ma niewiele do powiedzenia w tym temacie. Gdybyś chciał akwarium ulokować w części wspólnej nieruchomości (np. na klatce schodowej, windzie, ewentualnie na elewacji budynku) to jak najbardziej takie wystąpienie byłoby zasadne. Tutaj co najwyżej jeśli spółdzielnia dysponuje dokumentacją projektową z czasu budowy bloku to ewentualnie mogą Ci ją udostępnić, żebyś się z nią zapoznał i skonsultował temat z jakimś projektantem-architektem. Moim zdaniem jeśli się boisz, że zalejesz siebie i sąsiadów to pozostaje Ci ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej za ewentualne szkody powstałe na skutek zalania (uszkodzenia konstrukcji).
szczep85 Opublikowano 9 Lutego 2012 #62 Opublikowano 9 Lutego 2012 Może trochę źle to napisałem . W liście do spółdzielni napisałem zapytanie głównie o to czy strop w danym pomieszczeniu utrzyma taki ciężar. No i czekam na odp.
dzem3 Opublikowano 9 Lutego 2012 #63 Opublikowano 9 Lutego 2012 Najbezpieczniej jest spytać w spółdzielni. Ja tak zrobiłem blok z lat 90-tych, mieszkanie na parterze powiedziano mi że moja 300 litrowa "wanna" spokojnie może stanąć
umberto Opublikowano 9 Lutego 2012 #64 Opublikowano 9 Lutego 2012 Kolego stawiaj a nie pytaj. Blok nie jest zbudowany ze sklejki tylko z betonu. Martw sie lepiej o to na czym go osadzisz by sasiedzi nie popłyneli
yaro Opublikowano 10 Lutego 2012 #65 Opublikowano 10 Lutego 2012 stawiaj przy ścianie nośnej - u mnie stoi juz tak parę lat i nawet sąsiadowi nie pękają ściany
19krzychu21 Opublikowano 21 Lutego 2012 #66 Opublikowano 21 Lutego 2012 ja mam akwarium 400 litrów stoi na panelach ok 5 lat w bloku na 2 piętrze i nic się nie stało (odpukać)
szczep85 Opublikowano 21 Lutego 2012 #67 Opublikowano 21 Lutego 2012 własnie dzis dostałem pismo od spółdzielni . Z informacja ze nie moge postawić takiego akwarium. Odpisze zaraz do nich jakie najwieksze moge miec według ich? Jestem zły :-(
makok Opublikowano 21 Lutego 2012 #68 Opublikowano 21 Lutego 2012 własnie dzis dostałem pismo od spółdzielni . Z informacja ze nie moge postawić takiego akwarium. Odpisze zaraz do nich jakie najwieksze moge miec według ich? Jestem zły :-( sam się o to prosiłeś przecież zadając to pytanie... wg mnie spółdzielnia to nie jest kompetentny podmiot, zatrudniający fachowców zdolnych wydać taką opinię... więc dostałeś odpowiedź myjącą rączki... czyli jeśli postawisz i wpadnie do sasiadów, albo zawalisz budynek, to spółdzielnia ma Twoje pismo z przypiętą odpowiedzią, którą Ci wysłali, że przecież mówili, że nie mogłeś stawiać... tym sposobem pan prezes nie pójdzie do więzienia w razie wu... mimo iż jeszcze nigdy nie było relacji w tvn24 o tym żeby gdzieś doszło do katastrofy budowlanej w wyniku postawienia w budynku akwarium... jakiej innej odpowiedzi się spodziewałeś??? teraz to rzeczywiście nie możesz postawić i masz pecha ale nie martw się i o kolejny rozmiar (500l) już się urzędasów nie pytaj -- aa i pamiętaj 500l 2m baniak zawsze lepszy dla stropu do 450l 1.5m
filas Opublikowano 21 Lutego 2012 #69 Opublikowano 21 Lutego 2012 Największy błąd jaki można zrobić to pytać się wprost, o akwarium w administracji, przecież Ci ludzie nie mają zielonego pojęcia, a jedynie zastosują odpowiednio "wygodne" dla nich odpowiedzi
Perez666 Opublikowano 21 Lutego 2012 #70 Opublikowano 21 Lutego 2012 heh a ja będę stawiał 1500l w bloku... A przez ok. rok obok siebie stało 450 i 242l i blok stoi dalej
Rekomendowane odpowiedzi