Skocz do zawartości

Baniak 220X50X55h.2x80W T5-JAKIE?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co byście powiedzieli na Aquastar tył i Grolux przód.Widział ktoś z Was taką kombinację?Aquastar z tego co widzę na wykresie wyciąga niebieski(ale nie jest aktyniczną świetlówką-i bardzo dobrze) a Grolux z kolei wyciąga żółty-pomarańczowy.

Opublikowano

Temp.barwowa ta 8500K.Wspomaga fotobiologiczne procesy u roślin wodnych poprzez udział w obszarze części widma barwy niebieskiej i czerwonej. Świetlówka może służyć jako całkowite bądź uzupełniające oświetlenie dla roślinności.

Opublikowano

To przeczytasz na prawie każdej świetlówce:)

Dlaczego więc rośliniarze wykorzystują przeważnie świetlówki z zakresu 5600-6500K?

Ja się na tym nie znam za dobrze ale oni tak , wiec chyba wiedzą co czynią ? :D

Opublikowano

Fakt faktem te widmo(kolor światła)nie jest za ciekawe przynajmniej dla mnie.Grolux'a mam jeszcze po SA i używałem go przy dojrzewaniu zbiorników(malawi) a ostatnio właśnie stałem się (nieszczęśliwym)posiadaczem aquarelle która jak zauważyłeś świeci podobnie.Nie odpowiada mi to i ją wymienię na JBL marin day.Jak dla mnie przy tych świetlówkach akwa jest za różowe,ale jak się komuś podoba...przecież nie można nikomu tego zabronić :D

Opublikowano

Dlatego dałem zdjęcie swojej 800-setki.

W 720l mam na razie świetlówki 15000K , ale gdy będę miał czas powieszę żarniki Reeflux 12000K , one są z mocnym pikiem na długości fali 380-420nm, światło jak dla mnie rewelacyjne , choć jeszcze takiego w słodkim nie widziałem :D

Opublikowano

Zastanawiałem się jeszcze nad opcją 1x80W T5 Reef White 15000K plus 1X54W T5 Power Glo.Generalnie jedna jak i druga jest zachwalania.Mogłyby się dobrze uzupełniać.Szkoda że Power Glo nie ma 80W T5.Tylko teraz która miałaby być z przodu.Osobiście myślę że dłuższa,czyli 80-tka Reef White a na tył dałbym Power Glo,tło i boki z tyłu mogą być mniej doświetlone.

Opublikowano
A co byście powiedzieli na Aquastar tył i Grolux przód.Widział ktoś z Was taką kombinację?Aquastar z tego co widzę na wykresie wyciąga niebieski(ale nie jest aktyniczną świetlówką-i bardzo dobrze) a Grolux z kolei wyciąga żółty-pomarańczowy.

Mam taki układ i jestem zadowolony