Skocz do zawartości

podmiana wody w trakcie dojrzewania akwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, spokojnie, wpuściłem wszystkie ryby jednocześnie wczoraj przy NO2=0,025 - puki co ryby czują się świetnie, po jednej dobie cykl i tak dobił mi do końca NO2 =0

Opublikowano

no nie wiem, NO2 zeszło do 0, a NO3 utrzymuje się na 10, ale mam jeszcze jedno pytanko, minął już tydzień odkąd wpuściłem ryby i cykl się zakończył tak więc czy powinienem robić podmianę wody mimo że parametry są OK i w ogóle w przyszłości czy podmiany robi się niezależnie od tego czy parametry są OK czy nie ?

Opublikowano

Tak więc po 7 dniach od wpuszczenia wszystkich rybek parametry się ustabilizowały tzn :

NH3 = 0

NO2 = spadło do 0 po ok 3 dniach z 0,025

NO3 = 10

Wszystkich wpuszczonych ryb było 12 po ok 5cm

Jednak padła mi jedna mała Saulosi coral, która poczuła się gorzej po przeprowadzce z początku pobierała pokarm i chowała się w zaciemnieniu, potem już nawet pokarmu nie brała tylko przesiadywała na dnie, wydaje mi się też że miała jakby większe (czarniejsze) oczy, sądzę że przyczyną mogła być sama przeprowadzka- stres, a może niechcący przycisnąłem rybkę próbując ją złapać z poprzedniego zbiornika, czego nie zauważyłem - reszta ryb OK