Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie wiem od czego zaczac, zeby za bardzo nie namieszac.. W akwa mam tlo wewnetrzne, i chce za nim zchowac obie rury od kubelka, czy takaie posuniecie nei obizy za bardzo wydajnosci kubelka?? Dodam ze mam w akwa filt wewnetrzny a ten kubelek ma byc tylko filtrem biologicznym..

Czy mimo wszytsko powinienem umiescic wylot kubelka na wolnej przestrzeni a nei za tlem..

nie wiem czy za bardzo nie namieszalem, ale mam nadzieje ze ktos mnei zrozumie i wyjasni moje watpliwosci :lol:

Pozdrawiam SaboT.

Opublikowano

witaj! :D otóz mne też nurtowało to, zasięsnęłem porady i już wiem. Otóż możesz umieścić obie rury za tłem ale końcówki muszą wystawać poza tło ( musisz zrobić małe otworki w tle), ponieważ byłyby trudności z dobrą filtracją w twoim baniaczku, woda z trudnością by się filtrowała, choc są tam już gotowe otwory zaślepione siatką ale to mało (musi być jakiś przepływ wody). Woda by nie miała dobrego obiegu i mogła by się zakisić.

pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie tak, jak napisałe tudulak, możesz wywiercić dziury w tle, lub jeśli masz dość szerokie akwarium, to odsunąć tło na kilka centymetrów od szyby i wyciąć u góry otwór, robiąc coś na wzór komina lub panelu.. Wtedy jedna rurka za tło, druga przed i po kłopocie. Kalkulując jednak straty (w zależności co wybierzesz) w wielkości akwa lub wartości przepływu i skuteczności filtracji zdecydowałbym się na... inne ukrycie rur od filtra. Lepiej dać obie przed tło, zakryć je roślinami, czy jakąś wyższą konstrukcją skalną i nie kombinować :wink: .