Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeżeli chodzi o gatunki z malawi to ja nie słyszałem o innych

najciekawsze jest to, że tak charakterystyczne zachowanie z natury przenoszą do akwarium pomimo, że nie są z odłowu a codzienne karmienie przez nas odbywa się na zasadzie "spadającego z nieba" pokarmu w określonej, stałej części akwarium co w bardzo znacząco zmienia w nienaturalny sposób zachowywania się naszych pysi

Opublikowano
jeżeli chodzi o gatunki z malawi to ja nie słyszałem o innych

najciekawsze jest to, że tak charakterystyczne zachowanie z natury przenoszą do akwarium pomimo, że nie są z odłowu a codzienne karmienie przez nas odbywa się na zasadzie "spadającego z nieba" pokarmu w określonej, stałej części akwarium co w bardzo znacząco zmienia w nienaturalny sposób zachowywania się naszych pysi

Wiele zachowań jest przenoszonych z natury, pomimo tego że to nawet F70 - zachowania godowe, terytorializm, tarło - niby ryby nie powinny tego pamiętać a jednak zachowują się w ten sposób.

Opublikowano
zachowania godowe, terytorializm, tarło - niby ryby nie powinny tego pamiętać a jednak

w tych przypadkach nie mają za bardzo wyboru bo rozmnażać się chcą a natura tak je tego nauczyła a jednak mówi się, że wyciągane z pyska małe dorastające w inkubatorach w przyszłości mają kłopoty z inkubowaniem własnej ikry - czyli coś zanika

natomiast z pobieraniem pokarmu mają wybór, od samego początku karmione są przez nas w sposób nienaturalny a jednak ciągle kombinują tak jak to powinno się odbywać w rzeczywistości, dlatego kilka postów wyżej pytałem czy ktoś zaobserwował w akwarium udany atak śpiocha czy tylko same udawanie trupka bez powodzenia - bo może znowu coś im zaczyna zanikać wychowując się w akwarium

Opublikowano

niestety rzadko kiedy w akwarium mamy możliwość takiego połączenia ryb, aby można było zaobserwować je w 100%, nie za często widzę śpiocha wśród ryb które mogą stać się jego pokarmem, chyba nikt z nas nie trzymał by jego a inne ryby tylko dla zapewnienia jemy pokarmu. Jednak w akwarium takim jak ma Jurgen można przypuszczać że zdecydowanie więcej można by było zobaczyć.

o pobieraniu pokarmu nie miałem na myśli karmienia granulkami czy płatkami a to, że mają w genach to aby skubać skałki i wyczesywać glony, choć nikt ich tego nie uczył.

Jeśli chodzi o inne zachowania to widziałem jak ryba chyba jakiś Copadochromis kopał lej w piasku aby do niego zwabić samicę.

Opublikowano
niestety rzadko kiedy w akwarium mamy możliwość takiego połączenia ryb, aby można było zaobserwować je w 100%

wiem i często to podkreślałem w innych, czasami nie pasujących na forum, wypowiedziach - większość naszych zbiorniczków na to nie pozwala, ale to już zagadnienie na inny temat

wracając do nimbo to właśnie one pozwalają na zaobserwowanie czegoś innego niż wszystkie pysie i to mnie przekonało do ich zakupu, ponadto łatwość z jaką zmieniają swoje ubarwienie niczym kameleon jest wyjątkowa, każdy nastrój samca charakteryzuje się dużą i błyskawiczną zmianą w ubarwieniu - polecam :)

a z zachowań nabytych w akwarium niesamowicie bawią mnie kiedy otwieram pokrywę i szykuję jedzenie - potrafią wystawić z wody całą głowę łapiąc powietrze jak karpie w poznańskiej palmiarni, niestety przyzwyczaiły się na razie tylko do widoku mojej dłoni i kubka do namaczania granulatu i jak chciałem strzelić fotkę to nagle na widok aparatu przestały być głodne :)