Skocz do zawartości

Wybarwianie Saulosi na fioletowo czy to nie Saulosi ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybrałem Saulosi ze względu na ich kolory, samice ładne żółte, samce ładne niebieskie. No i samice są żółte, ale kurcze samiec się wybarwił bardziej na fioletowo a nie na niebiesko :( Czy to nie jest czasem coś innego? Jego wybarwianie przestało się zmieniać jakiś tydzień temu, więc myślę, że już się nic nie zmieni.

Podaje obrazek, prosiłbym o ocenę co to jest.

Kupowałem je od dużego hodowcy w Krakowie Wieliczce.

samiec.jpg

I u mnie w akwarium jest właśnie taki fiolet jak na powyższym zdjęciu, to nie jest przekłamanie aparatu :(

To jest ewidentnie inny kolor niż "prawdziwy" saulosi:

saulosi2.jpg

Chyba, że są etapy wybarwiania? Ale szukałem pod hasłem "saulosi fiolet" czy fioletowy i nic nie znalazłem.

Opublikowano

Spokojnie, spokojnie - saulosi potrafi w ciągu kilku sekund zmienić się z szarego do ciemnoniebieskiego, w czarne pasy.

Poczekaj jeszcze trochę jak się zaczną bijatyki i przepychanki - wtedy dopiero można zobaczyć je w pełnej krasie.

Opublikowano

Moj samiec alfa tez czasami plywa taki fioletowy ale wystarczy ze sie troche zdenerwuje albo napali na jakas samiczke to w pare sekund zmienia sie w przepiekny niebieski kolorek z mocnymi czarnymi pasami :wink:

Wiec sie niemartw-wszystko jest ok :D

Opublikowano

Widzę dwa zdjęcia robione jedno z lampą, drugie bez. Na 1 zapasiony samotny facet, na tym niżej dwa podniecone samce stroszące się na siebie. Kwestia oświetlenia i nastroju ryby, jeszcze się doczekasz.