Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpuściłem kilka miesięcy temu do akwarium 10 szt młodych saulosi coral. Rybki sobie rosły, w tym jedna robiła się szczególnie okazała. Zaczęła się powoli wybarwiać, obrała terytorium i kosiła równo resztę ferajny. 100% samiec. Zawładnął prawie całym zbiornikiem.

Taka sytuacja trwała dobry miesiąc, gdy zaczęły lekko podbarwiać się następne samce. Obierały terytoria w skrajnych rogach zbiornika, ale nadal nie miały szans w potyczkach z tym pierwszym, 100% samcem. Po kilku tygodniach jeden z pretendentów zaczął być coraz bardziej niebieski i coraz bardziej agresywny. W końcu strącił z tronu króla, który jakiś czas jeszcze coś tam próbował, jednak w końcu się poddał (mimo wciąż przeważającej masy ciała).

Zacząłem się trochę obawiać ilości samców, bo kilku mniejszych kolesi też się lekko podbarwiała. No dobra, pomyślałem, aby chociaż ze 4 samiczki z tych 10 były, to będzie ok.

No i dziś rano, jak zwykle sprawdzałem, co u rybek słychać, a tu niedawny król akwa... nosi ikrę :) Taa, 100% samiec jak w mordę strzelił :) Straciła oczywiście czarne i niebieskawe wykończenia płetw i głowy i jest cała pomarańczowa. Zniknęła jej nawet trochę atrapa jajowa.

A czytałem gdzieś tu na forum podobną historię przemiany 100% samca w samicę, ale nie wierzyłem, że coś takiego spotka mnie :)

Nigdy do końca nie wiadomo z tym dymorfizmem, bo rybki potrafią nieźle człowieka w konia zrobić, a przed selekcją warto poczekać, aż naprawdę podrosną :).

Opublikowano

A może jest coś czego nie wiemy o pyszczakach? Jak u błazenków, że potrafią zmienić płeć :D

Czego ta samica tak obrała teren i go broniła, jak to domena samca? Nie mam doświadczenia w pyszczakach, więc może tak się czasem dzieje?

Opublikowano

Nie słyszałeś o tym, ze samiec też może inkubować ikrę? U mnie zdominowany samiec Saulosi tez z niebieskiego zrobił się żółty (upodobnił do samicy).

Opublikowano

Jeszcze napisz, że sam ją wcześniej składa :P

Gdzie tak piszą, że samiec może inkubować ikrę?

(Nie naśmiewam się, po prostu pytam)

Opublikowano
Nie słyszałeś o tym, ze samiec też może inkubować ikrę?

A to pierwsze słyszę. Ktoś z Was widział takie przypadki?