Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki cyrkulator, z tym, że 12000 l/h w 150cm. 6 tys. w twoim akwa mija się z celem. Kup 12 a nie pożałujesz. Cyrkulatory mają bardzo szeroki strumień wylotu, więc pralki nie robią. Spokojnie :wink: A co do wykonania i pracy : bezszelestne, na przyssawkach, ładnie dmucha - ogólnie - warto za taką kase.

Opublikowano
co to jest "12"?

1200 l/h

hej. dzięki za odp. czemu piszesz, że mija się z celem

bo przy tak długim zbiorniku jeden ten cyrkulator nie poradzi sobie i będziesz miał martwe strefy w zbiorniku :mrgreen:

Opublikowano

chodziło o 12000 l/h. Każdy mniejszy cyrkulator to do dużo mniejszych baniaczków :wink: 2x12 i dać je na przeciwnych ścianach, niechaj wywołują ruch kołowy w baniaku.

Opublikowano

Pozwolę sobie zadać pytanie: czy te cyrkulatory JPV, o których jest mowa, mają całkowitą wydajność 12000l/h? Jeśli tak to z każdego wylotu uzyskujemy 6000l/h. Chyba, że się mylę i JPV mają 2x12000l/h. Ponieważ pewnie nie wszyscy mieli możliwość sprawdzenia jak zachowuje się pompa cyrkulacyjna w zbiorniku, wydaje mi się, że warto wspomnieć o tym, że jedna pompa o wydajności 12000l/h daje zupełnie inny strumień wody niż dwie pompy po 6000l/h. Moim zdaniem w zbiorniku o długości 250cm te dwa cyrkulatory, czyli 4x6000l/h będą za słabe. Myślę, że wystarczą dwa ale po ok.10000l/h każdy.