Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli powinienem dokupić ten starter ?
W oryginalnej instrukcji nie ma słowa o dodawaniu czegokolwiek, więc ja niczego nie dodawałem i działa.
Opublikowano

Czy powiniene do czasu dziłania nowego wkładu do redukcji no3 czesto wymieniac wode w moim przypadku np. co kilka dnia żeby zbijać sterzenie

Opublikowano

W ciągu ostatnich 4 dni wymieniłem 2 x po około 50% wody, różnicy nie zobaczyłem żadnej w spadku no3 no moze bardzo minimalną choć trudno to stwierdzić. Czy same wymiany wody doprowadzą w końcu do wyraźnego spadku do czasu kiedy zacznie działać filt z wkładem redukcje no3? Przypomnę że w kranie jest dobre no3 około 5.

Opublikowano

Nie rób tak dużych podmian wody za jednym razem, bo możesz rozchwiać biologię w zbiorniku. Lepiej podmieniać wodę co drugi/trzeci dzień ale po około 20-25%. Doraźnie, zanim zacznie działać wkład biologiczny, do redukcji NO3 możesz zastosować woreczki z żywicami-NitratEX. Spróbuj też zmierzyć poziom azotanów innym testem niż Zoolek. Oprócz wysokiego NO3 masz też problem ze zbyt niskim pH. Jakie jest w wodzie z kranu? Czy spada między podmianami?

Opublikowano

Juz zakupiłem BioNitratEx , czekam az przyjdzie poczta. Postaram sie dzis zmierzyc jeszcze PH w pracy bo maja elektroniczny ph metr, bo ostatnio jak mierzyłem to było koło 8 a zoolek dał nieco inaczej. NO3 nie mam czym zmierzyc innym. W kranie jest wyraznie inna około 3-5 no3 wiec raczej jak zacznie dzilac filtr to może zbije do dobrego no3. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy nie bedzie nic kolidować jak włożę wkład BioNitratEx do no3 a mam tez ceramike no2?