Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmierz jeszcze NO3 wody w kranie, żeby wiedzieć czym będziesz rozcieńczał te 130 mg/l. Ja jak zbijałem NO3 to podmieniałem co tydzień 25% wody /dolewana NO3 = 0/. Ponadto codziennie usuwałem nieczystości podmieniając przy tym jakieś 3%. Czyli tygodniowo dosyć sporo bo prawie 45%. :mrgreen:. Tyle tylko, że to jest usuwanie skutków, może prościej wyeliminować przyczynę, czyli prawdopodobnie przerybienie /zakładam, że jakieś podmiany robiłeś :?: , a mimo to NO3 jest spore/.

PH też powinno być wyższe.

Opublikowano

Zatem jakiejś wielkiej tragedii nie ma z ilością ryb. Musisz zacząć robić podmiany, tak z 25l co tydzień i może coś po drodze tak jak ja robiłem. Dobrze jest oczywiście podmianę połączyć z odmulaniem, ponieważ to zalegające odchody są istotnym źródłem wysokich poziomów związków azotowych.

Opublikowano
Myśle żeby kupić jeszcze wkład JBL BioNitrat EX , czy on może pomóc przy utrzymaniu niskiego poziomu NO3 ?
Może pomóc, ale na pewno nie zastąpi regularnych podmian wody.
Opublikowano

Może pomóc ? Rozumiem tą odpowiedź że pomoże. Ma się rozumieć :] Musze przyjąc postanowienie ze regularne podmiany wody co tydzień. A czy gdy kupię ten wkład to kupować starter do tego wkładu JBL Denitrol ( przecież mam już w akwarium bakterie ) ?

Opublikowano

Proszę mi jeszcze napisać czym się różni wkład chemiczny od biologicznego? bo nie jestem pewien czy dobrze czaje. W opisach JBL NitratEx i JBL BioNitratEx jest prawie taka sama treść.

Opublikowano

NitratEx to żywice jonowymienne o krótkotrwałym działaniu, które można regenerować za pomocą roztworu NaCl.

BioNitrtEx to wkład biologiczny zawierający bakterie denitryfikacyjne wraz z pożywką. Działa około sześciu miesięcy i po tym okresie można, go stopniowo wymieniać na nowy. Przy stosowaniu tego preparatu radzę postępować zgodnie z instrukcją i uzbroić się w cierpliwość. Pierwsze efekty jego stosowania pojawią się po około miesiącu od włożenia do filtra pierwszego woreczka.