Skocz do zawartości

Brak NO3 w wodzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zwłaszcza że po włożeniu go do filtra NO3 wzrosło z 10 do 20 a dopiero potem zaczęło spadać.

Dokładnie tak.

Zeolitu jest 0,5l to chyba za mało żeby związać tak dużo NO3. A wymieniając 15% wody nie ma szans żeby zmniejszyć NO3 z 15 do 0 w ciągu czterech podmian kiedy kranówka ma 5.

Dzisiaj doszły do obsady 9 szt saulosi. Były zamówione już jakiś czas temu więc nie mogłem poczekać z ustabilizowaniem warunków. Dołożyłem filtr wewnętrzny Szuta senior plus 1000 l/h (głównie do napowietrzania). Także w tej chwili działają JBLe900 z ceramiką filtus kulki, zeolit + JBLe900 gąbki, wata + Senior 1000 l/h gąbki, venturi.

Dzisiaj wlałem Algumin Tetry w ilości 50ml na 240l wody (pół dawki). Zobacze co się stanie z zielonym skubaństwem jeśli to sinice to pewnie nie zareagują a być może to zielenice i będzie efekt. Za kilka dni podam parametry i napisze co z glonami/bakteriami. Możę równowaga ulegnie zmiane przez zwiększenie obsady. Saulosi są małe ale też srają :)

Opublikowano

Pomiary zrobione:

NO2, NO3, NH3 niewykrywalne

GH i KH po 7

PH spadło do 8,0

Zielonego czegoś co porastało piasek nie ma. Są jeszcze śladowe ilości zielonych nitek gdzieś w rogach ale piasek bialutki. Zielony trudno ścieralny glon na tle koło świetlówki AquaGLO ma się dobrze. Po alguminie z wody szybko została usunięta zielona zawiesina zakwitu i woda jest z powrotem klarowna. Niestety stosowanie tego preparatu na dłuższą metę zmniejszy znacznie ph. Na opakowaniu pisze że zbliża wodę do warunków czarnych wód.

Nie jestem pewien swojego wniosku ale skoro zielone znikneło (nie pochłania azotanów) a NO3 przy 18 4cm rybach jest dalej 0 to chyba jednak gdzieś zachodzi denitryfikacja. Ja ze swoim małym doświadczeniem postawiłem na kulki ze spiekanego szkła Filtusa które tak jak mikromec JBL mają mieć strefy beztlenowe w swoim środku i przeprowadzać denitryfikacje na jakimś tam poziomie wraz z nitryfikacją. Mam tych kulek pełen kubeł JBLe900.

Będę dalej informował o poczynaniach moich azotanów. Utrzymam stałe podmiany 15% na tydzień. i dwie łyżeczki sody na tydzień.