andrez Opublikowano 6 Lutego 2010 #1 Opublikowano 6 Lutego 2010 Moje akwa (260l) dojrzewa dokładnie 4 tygodnie. na starcie wlałem do kubełka biostarter Sery i leję go co tydzień do akwa wg instrukcji. Od 2 tygodni co tydzień leję nitrivec Sery (także wg instrukcji z ulotki). Wrzuciłem też raz liść sałaty,który się rozłożył i 2x kostkę mrożonki ochotek. I teraz tak: pierwsze testy (jbl kropelkowe) wody zrobiłem po 2 tyg: kh- 7 gh- 14 NO2- 0,2 NO3- 1 po tygodniu ponowny pomiar: kh- 13 gh- 6 NO2- między 0,05 a 0,1 (odcień koloru był pomiędzy tymi wartościami) NO3- poniżej 0,5 dzisiaj (po 4 tyg. od startu): kh- 14 gh-5 NO2- powyżej 1 (odcień próbki poza skalą, sporo ciemniejszy od najwyższej wartości na skali) NO3- ok.5 Pytanie do Was czy tak powinno być? czy może to jest znak, że brakuje bakterii w akwa i brak przetwarzania NO2 w NO3? Co mam teraz robić? Dodam, że akwa filtruje eheim 2228 i wew. resun 2000l/h. w akwa nie ma roślin. w tej chwili walczę z zielonymi glonami na piasku (wysyp zielonych kropek różnej wielkości- prawdopodobnie sinice) -zaciemniłem akwa i napowietrzam- chyba dobrze co? Cytuj
andrez Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor #2 Opublikowano 6 Lutego 2010 ph na poziomie 8,6 mierzone phmetrem Cytuj
mutra Opublikowano 6 Lutego 2010 #3 Opublikowano 6 Lutego 2010 czekaj, nie zaciemniaj. Wolno Ci to akwa dojrzewa ale powinno juz zmierzać ku lepszemu skoro masz NO2 poza skalą. Lepiej byś zrobił gdybyś bakterie lał codziennie niż co tydzień ale teraz to już bez znaczenia. Zmierz NO2 i NO3 za 2-3 dni. Rozumiem że NH3 nie mierzyłeś? Cytuj
andrez Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor #4 Opublikowano 6 Lutego 2010 nh3 nie mierzone- nie mam testu. Cytuj
nabe Opublikowano 6 Lutego 2010 #5 Opublikowano 6 Lutego 2010 Wystarczy zaczekać do NO2=0. Wtedy podmień wode żeby zbić NO3 < 50ppm i można zarybiać. Zakładam, że NH4+ już nie ma. Cytuj
aarset Opublikowano 6 Lutego 2010 #6 Opublikowano 6 Lutego 2010 Co dodawałeś do wody, aby podnieść pH i kH? W teście robionym po dwóch tygodniach podane wartości kH i Gh powinny być chyba odwrotne? Cytuj
andrez Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2010 do podniesienia ph stosowałem sodę oczyszczoną. przy pierwszym teście napisałem odwrotnie tzn. kh- 13 gh- 6 Cytuj
andrez79 Opublikowano 13 Lutego 2010 #8 Opublikowano 13 Lutego 2010 dziś robiłem ponowne pomiary i dalej lipa... NO2 nieznacznie niższe, między 0,8 a 0,6 NO3 na poziomie 1 to już 5 tyg. od zalania. macie jakieś pomysły dlaczego to tak wolno się dzieje? Cytuj
mutra Opublikowano 13 Lutego 2010 #9 Opublikowano 13 Lutego 2010 Dzieje się tak wolno z prostej przyczyny: mało bakterii-dużo amoniaku. Musisz poczekać, możesz kupić jakieś czyste kultury bakteryjne (typu prodibio biodigest albo filter start) Kiedy ostatni raz dodawałeś coś do tego akwa? Filtry pracują? Swiatło się świeci?Jak masz napowietrzacz to napowietrzaj. Cytuj
andrez79 Opublikowano 13 Lutego 2010 #10 Opublikowano 13 Lutego 2010 biostarter i nitrivec dodawalem ostatnio we wtorek. filtry pracuja 24h/dobe, napowietrzanie tez. oswietlenie nie pracuje od 2tyg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi