Skocz do zawartości

Wysokie NO3 w kranówce, co robić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po poprzedniej podmianie wody ryby zaczęły dziwnie się zachowywać- chowają się po kątach. Myślałem, że ma to związek ze zmianą świetlówek, które równiez wtedy zmieniłem. Po kilku dniach wyłączyłem jedną świetlówkę. Dzisiaj podmieniłem około 30 % wody i sprawdziłem jej parametry ( PH 8, NN3/NH4 0, NO2 0, NO3 80 :shock: ). No to dalej drążę i badam kranówkę NO3 40. Co zrobić aby wytępić azotany do poziomu przyzwoitości. Wszak 40 w akwarium, to już dla niektórych powód do niepokoju, a ja mam tyle w kranówce. Gdy w marcu 2009 zakładałem akwarium to kranówka była OK, i do przedostatniej podmiany wszytko grało teraz ryby są zestresowane i w panice chowają się za filtrem, prefiltrem za i pod kamieniami.

Co zastosować z chemi aby to draństwo trochę zbić. Denitryfikator i hydroponika odpada, brak talentu, miejsca itp.

Wlałem Sera Toxivec, poczekam trochę i zbadam wodę. Tylko czy to wystarczy ?

Opublikowano

aarset może coś więcej o Twoim pomyśle, bo nie wiem czy dobże zrozumiałem dwa korpusy do filtrów narurowych z wkładami ( w jednym węgiel, w drugim żywica ) montuję w całość i całe ustrojstwo podłączam do kranu. Z tego biorę wodę do podmian, a gdy już sobie podmienie, to zdejmuję urządzenie i do szafki.

Jeśli tak, to co z żywicą i węglem do śmieci czy wielokrotnego użytku.

Przepraszam jeśli te pytania są banalne, ale lepiej zapytać niż zrobić głupotę.

Opublikowano

Lepiej podłączyć na stałe np. w szafce pod umywalką. Na rurze doprowadzającej wodę do kranu trzeba zamontować trójnik z zaworem i podłączyć szeregowo korpusy. Odkręcasz kiedy potrzebujesz wody do podmian. Wkłady są wielokrotnego użytku, aż do wyczerpania zdolności jonowymiennej żywicy. Jej żywotność zależy od ilości przepuszczonej przez nią wody oraz poziomu zawartych w niej azotanów. Sprawdzisz wodę testem na NO3. Później można ją regenerować roztworem soli i użyć ponownie.

Do podłączenia korpusów najlepiej użyć wężyków takich jak do osmozy(o małej średnicy), tak aby woda dłużej przepływała przez złoże. Wszystkie potrzebne elementy możesz znaleźć np. w sklepie, do którego link podałem wcześniej.

Opublikowano

No cóż pomysł wart realizacji, tylko teraz muszę moją lepszą połowę przekonać.

Szperałem w necie i znalazłem coś takiego jako środek doraźny

http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-preparaty-ctcg/microbe-lift-special-blend_104462.html

z opisu wynika, że "Bakterie znajdujące się w preparacie usuwają azotany, przekształcając je w warunkach beztlenowych w azot."

Ciekawe czy to działa ?