Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z kilkudziesięciu opinii jakie słyszałem/czytałem o demasoni wynika, że to akwarium najlepiej nadaje się na jednogatunkowe kilkunastoosobnicze stado i nie wpuściłbym drugiego gatunku do nich. Tyle.

Opublikowano
Z kilkudziesięciu opinii jakie słyszałem/czytałem o demasoni wynika, że to akwarium najlepiej nadaje się na jednogatunkowe kilkunastoosobnicze stado i nie wpuściłbym drugiego gatunku do nich. Tyle.

z moich obserwacji wynika ze taki zbiornik owszem nadaje sie na stadko demasoni ale zeby stworzyc naprawde ladne jednogatunkowe akwarium baniak powiniem byc powiedzmy 2x wiekszy, generalna zasada przy malych diabelkach - redukcja tylko w sytuacji awaryjnej, lepszy uklad 6+2 niz 1+8, oraz co obowiazuje przy kazdym gębaczu kazda zmiana ingerencja w stado moze skonczyc sie fatalnie ale zauwazylem ze u demasoni przebiega to bardzo intensywnie i gwaltownie

co do innych gatunkow to demasoni ma nature dresiarza do wiekszego nie podskoczy, z moich doswiadczen polaczenie np z auratusem jest nietrafione w akwarium takiej wielkosci, auratus bezapelacyjnie zdominuje demasoni i te beda sie trzymac skalek, najlepiej dobierac do nich gatunki wieksze ktore je ignoruja, imo idelane polaczenie tworza z labeotropheusami ktore to wola otwarta przestrzen i jednym machnieciem ogonka wbijaja demasona w piach :)

czy laczyc z innym gatunkiem w takim akwa jak dla mnie tak, poniewaz nie jest to zbiornik na naprawdę duze stado samych demasoni a obecnosc drugiego gatunku nieco je "rozerwie" od notorycznych utarczek we wlasnym stadzie

imo trafione polaczenia:

demasoni + m.estherae (generalnie maylandia)

demasoni + labeotropheusy

nietrafione

demasoni + polit (ze wzgledu na wymiary polita)

demasoni + auratus (z doswiadczenia nietrafione, wszedobylski auratus jest bardziej widoczny od nieco schowanego demasoni)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

W nawiązaniu do pewnej dyskusji chciałbym zapytać o przykładowe obsady w oparciu o ryby z rodzaju Aulonocara. Zakładam, że poszczególnych gatunków ryb z tego rodzaju nie łączymy ze względu na zbyt bliskie pokrewieństwo, oraz pomijamy zestawienia z większymi i agresywnymi mbuma. Podsumowując: jakie min., jakie układy i gatunki.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Aulonocary się krzyżują, więc łączenie ich w jednym baniaku nie ma sensu.

Do silniejszej Aulonki można dorzucić jeden z gat.

- labidochromis caeruleus "yellow" - łagodny, z mniejszymi samicami i mięsożerny;

- pseudotropheus saulosi - łagodny, stosunkowo mały rozmiar, wszystkożerny;

- iodotropheus sprengerae - łagodny, stosunkowo mały rozmiar, wszystkożerny;

- labidochromis sp. perlmutt - łagodny, mięsożerny;

- pseudotropheus acei - łagodny, wszystkożerny.

Opublikowano
Aulonocary się krzyżują, więc łączenie ich w jednym baniaku nie ma sensu.

A skąd takie twierdzenie?

Krzyżują się jeśli mają źle dobrane haremy , i na dodatek z tej samej grupy.

Stuartgranti ciężko się puszczają z Jacobfreibergi , chitande tak samo.

U mnie samiec Stuartgrati Cobue nie interesował się samicami steveni hongi mimo , że jego samice wszystkie nosiły , a są z jednej grupy gatunkowej.

Więc nie można uogólniać , trzeba obserwować, dużo zależy też od zbiornika w jakim się hoduje te ryby.

Opublikowano

Ciekawe kto wyodrębnił grupę aulonocar piaskowych?

To taki Hamerykański wynalazek chyba :D

Jak wyżej pisałem , Aulonki to taka specyficzna grupa non-mbuna , skłonna do krzyżówek , ale przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności można trzymać gatunki z jednej grupy w akwarium.