Aspat Opublikowano 14 Grudnia 2011 #11 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Większość z nas stosuje świetlówki z przedziału 9000-15000k, czyli TAK, będzie dobra.
maxi1 Opublikowano 27 Grudnia 2011 #13 Opublikowano 27 Grudnia 2011 ja się dołączę do pytania która świetlówka będzie lepsza jako jedyna w akwarium 58W, JBL Marin Day czy Marin blue. Dodam że w akwarium mam białe skały i piasek i zależy mi na niebieskim świetle ale czy jedna Marin blue 58W w akwa 180x50x60 wys. nie będzie zbyt ciemna? Ma ktoś może fotki baniaków oświetlanych tymi świetlówkami osobno? Obecnie mam jedną Philips Aquarelle 58W i jest wystarczająco jasno.
marek_z_81 Opublikowano 27 Grudnia 2011 #14 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Może to ci się przyda: http://saurama.aqua-web.org/
maxi1 Opublikowano 27 Grudnia 2011 #15 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Może to ci się przyda: http://saurama.aqua-web.org/ Widziałem tą stronkę ale na niej nie ma JBL-a ale najbardziej podoba mi się Hagen Marine Glo tylko żeby światło było troche jaśniejsze
aarset Opublikowano 27 Grudnia 2011 #16 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Może przemyśl jeszcze temat. Świetlówka typu "blue" jako jedyna w zbiorniku nie jest najlepszym rozwiązaniem. Będzie "trupi" kolor a i ryby nie pokażą swoich naturalnych kolorów, szczególnie te w kolorze żółtym/pomarańczowym. Spróbuj z Marin Day. Ma bardzo ładną barwę lekko wpadającą w błękit, szczególnie świetlówka T8.
marek_z_81 Opublikowano 27 Grudnia 2011 #17 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Lub z Power Glo, dopiero po dodaniu tej świetlówki ujrzałem prawdziwą barwę ryb.
aarset Opublikowano 27 Grudnia 2011 #18 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Lub z Power Glo, dopiero po dodaniu tej świetlówki ujrzałem prawdziwą barwę ryb.Tylko, że kolega chce mieć trochę niebieskiego a T8 PowerGlo świeci lekko na różowo.
marek_z_81 Opublikowano 27 Grudnia 2011 #19 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Miałem na myśli żeby dodał power glo do tej marine glo ale kolega znowu chce mieć tylko jedną świetlówkę.
maxi1 Opublikowano 27 Grudnia 2011 #20 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Miałem na myśli żeby dodał power glo do tej marine glo ale kolega znowu chce mieć tylko jedną świetlówkę. pisałem że świetlówka jest jedna i jedna pozostanie. Co do marine blue to już ją sobie darowałem bo rzeczywiście bedzie zbyt ciemno a mam sporo ryb żółtych i pomarańczowych i głupioby wyglądały. Ma ktoś fotke akwarium z JBL Marine Day T8?
Rekomendowane odpowiedzi