Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Akwarium 240L standard Filtracja Fluval 305 cały zapełniony ceramiką wewnętrzny atman 203. Wystrój baniaka ciemny.

Myślę nad :

Saulosi

Neon stop

Maniago

Czy taka obsada pasuje do siebie ???? Jeśli tak to w jakich ilościach ????

Opublikowano

Neon stop

Maniago

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Maniago jest git. A może warto sprawdzić w internecie, jak poprawnie nazywają się te gatunki? Zajmie Ci to minutę osiem. Obsada obleci, chociaż w niedużych ilościach. Ja bym osobiście zrezygnował z maingano i dał więcej saulosi. Tzn. saulosi docelowo z 8-10 ryb, a elongatusów samca + kilka samic, bo ładny będzie tylko dominant, a zdominowany pewnie cały czarno-szary, dobrze mówię?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

kisior faktycznie masz rację dałem d... z tymi nazwami. Sorry postaram się na przyszłość poprawić

A teraz tak na poważnie miał ktoś może taką obsadę :

1)Pseudotropheus saulosi

2) Elongatus Neon Spot

3) Melanochromis cyaneorhabdos - maingano

Myślałem nad ilościami 1(1+5) 2(1+3) 3(1+3)

Jak się spisuję taka obsada???

Lub może ma ktoś jakąś inną propozycję i ilość

Opublikowano
Samice spota to szare myszki,oka nie ucieszą w przeciwieństwie do samca :D Postawiłbym na saulosi + m.callainos.

'

Popieram przedmowce tym bardziej ze jak widac jestes poczatkujacy a P.neon spot to rozrabiaka wiec zeby bylo ciekawie saulosi w wiekrzej liczbie samcow 3+7 i maingano 1+3.

Opublikowano

A może mi ktoś powiedzieć czy u małych Elongatus Neon Spot da się rozpoznać płeć. Bo rozumiem że samiec jest szaro-czarny z niebieskimi kreskami na grzbiecie. a samiczka?? bo zdjęć nie mogę znaleść a opisu to już wogóle,chyba nie umiem szukać . Może wy macie jakieś dane na ten temat.

Opublikowano
a czy u młodych jest już zauważalna różnica płci . Czy dopiero jak dorosną?

Podpisuję się obiema rekami pod pytaniem kolegi. Jutro jadę kupić 2 pierwsze ryby i chciałbym właśnie trafić samiczki.