Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najbardziej by mi pasowało gdyby zbiornik stanął tak jak "1". Może potrzebne są jakieś dodatkowe informacje, np. grubość ścian?

Wydaje mi się, że w obu pomieszczeniach, w miejscach wytypowanych na zbiornik (1,2 i 3) "za Niemca" stał piec kaflowy. Ściana przy której miałoby stanąć akwa jest ścianą kominową.

W przypadku 2 i 3 na 100% w tym narożniku stał piec.

W przypadku 1 przy tej ścianie również stał piec, nie jestem pewien, w którym miejscu dokładnie. Niemcy raczej nie stawiali pieców przy oknach, więc piec chyba stał w narożniku przy drzwiach. Zastanawia mnie tutaj jedno. Ściana ta w bezpośrednim sąsiedztwie okna na długości 103 cm jest węższa od reszty ściany. Jest tu coś w rodzaju wnęki o głębokości 29cm. Dalej ściana jest gruba na jakieś 42cm, w części tej biegną szyby kominowe.

Przedstawione jest to na poniższym schemacie.

Opublikowano

co wy piszecie?

piec kaflowy ma wymiar 1mx1m

akwarium na pewno inne

więc to też nie tak hop siup jak stał piec

Opublikowano

Patrząc na rysunek ściany nośne to: od klatki schodowej o obydwóch stronach, od mieszkania sąsiada ale tylko ta od salonu, tam gdzie masz balkony to tez ściana nośna.

Ściany kominowe to nie ściany nośne (to są kominy grubości prawdopodobnie 1 maks 2 cegieł).

Nie jestem budowlańcem ale też mieszkałem w takiej kamienicy o podobnym rozkładzie moim zdaniem najbardziej odpowiednim miejscem będzie pozycja 2.

Jeśli masz zamiar iść do zarządcy kamienicy (prawdopodobnie prywatna kamienica to na 100% masz odmowę) jeśli to twoje własne mieszkanie to muszą ci powiedzieć.

Opublikowano

Wymiary planowanego zbiornika to 160x60x60 czyli 576 litrów. Szafka, piasek, kamienie, ciężar samego akwarium, filtry (najprawdopodobniej sump) spokojnie 200kg.

Opublikowano

Masz dwie opcje umieszczenia legarów wzdłuż ściany nośnej lub legary wychodzące ze ściany nośnej na salon (ta druga opcja jest najbardziej prawdopodobna)

Jeśli legar idzie wzdłuż ściany to jakoś do tej ściany musi być zakotwiony bo nie możne tak sobie wisieć jeśli na nim ustawisz baniak to cały ciężar będzie spoczywał na jednym legarze. Oczywiście jest jeszcze kwestia konstrukcji szafki (musisz ją tak skonstruować by ciężar był równomiernie rozłożony na całą powierzchnię szafki - chodzi o spód) jeśli chodzi o to rozwiązanie to dodatkowym zabezpieczeniem było by jeszcze przy kotwienie całej szafki do ściany nośnej co spowoduje to że ciężar rozłoży się nie tylko na podłogę ale też duża jego cześć będzie odebrana przez kotwy w ścianie i samą ścianę.

Najlepszą opcją było by gdyby legary wychodziły ze ściany na salon wtedy masz możliwość postawienia szkła na trzech legarach. U mnie było tak że co 50cm miałem legar licząc od narożnika pokoju czyli legar 50cm przerwy i następy legar. Jeśli u ciebie jest podobnie to szkło będzie ci stało na trzech legarach a jeśli tak to nie masz się o co martwić spokojnie wytrzyma.