Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dość dobry spsób ale chyba nie na tym to polega . Trzeba nabierać doświadczenia a nie tyko czekać na efekty naszych zakupów .Trzymając od młodych (5-6 cm) bardzo czasochłonne i nie zawsze chcemy mieć w efekcie nabytych ryb 4 samce i 1 samice , a raczej nie nabywamy inkubujących samic , tym bardziej że w niemałych baniakach (500 l - 700 l ) ciężko jest złapać te niepotrzebne , co nie twierdzę że i w mniejszych jest to proste . Metoda rozpoznawania po brodawkach moczopłciowych ( lub inna ) pozwala nam na odmłodzenie stada zostawiając swoje samice (w jakiej ilości chcemy ) a wymieniając samca .Nie wspominam już o nabywaniu ryb jak już wcześniej napisałem .Metoda na inkubowaniu narybku wydaje mi się zbyt prosta .Czekam więc na jakieś inne sposoby zaopserwowane lub wyczytane .

Opublikowano
Metoda na inkubowaniu narybku wydaje mi się zbyt prosta .

Najprostsze - najlepsze

Akwarystyka to hobby dla cierpliwych - nie widzę w tym problemu aby obserwować jak ryby dojrzewają.

Opublikowano

toć prawda - ja w życiu się już nabiegałem, a po dzisiejszym mandacie i 8 punktach muszę jeszcze zwolnić na trasie :)

Tak więc przy rybach już mi się w ogóle nie śpieszy, więc na wszystko mogę spokojnie poczekać .

To tak OT

Wracając do tematu wątku: nie uważam że to zły sposób - niestety wiąże się z serwowaniem rybom duzego stresu, więc sobie odpuściłem z tym badaniem.

Opublikowano

Pewno że akwarystyka to cierpliwe hobby i zapewniam że jestem cierpliwy . Ale tylko" czekanie" na efekty może się dodatkowo jeszcze okazać serją rozczarowań ( oczywiście jesli trzeba czekać to trzeba ).A jesli chodzi o stres dla ryb ? w momecie wylapywania je w sklepie czy tez u kogoś stres i tak następuje i zgadzam sie że trzeba go ograniczyc do minimum, więc jesli już zdecydowaliśmy sie je łapac warto przy tej okazji coś więcej wiedzieć o ich w opisywanym temacie . Oczywiście nie jestem zwolennikiem łapania ryb dla widzimisia 6 razy w miesiącu byle by sie czegos nauczyć , jest to bzdura . Mam wiele narybku i mam okazje uczyc sie gdy rybki idą dalej do innych , staram sie zbierac opinie o trafności moich obserwacji . I tak muszę je złapać a przy okazji jeszcze się czegoś o nich dowiaduję (opserwacja też sporo daje ) . Gdyby wszyscy chcieli tylko czekac nie było by takich efektów począdkowych przy tworzeniu fajnych stadek , a niewatpliwie inkubujące samice są milym widokiem dla tych którzy je maja (biorąc pod uwage fakt że kupujemy je w ilości minimum 5 -6 sztuk z jednego gatunku . Mam akwarium wielo gatunkowe wiec zależało mi na zorganizowaniu fajnych " zestawów " . Może faktycznie nie mam aż tyle czasu co bym chcial ale zapewniam ze dbam o swoje szkielko , swiadczy o tym fakt że samiczki inkubuja dość często a dorosłe pobierają pokarm teoretycznie z ręki , no ale pewnie u każdego jest podobnie wiec doskonale to rozumiem. Pozdrawiam.

Opublikowano

A tak na marginesie to faktycznie chcialbym byc już emeryt tak jak Jarek , miał bym dla " nich " jescze wiecej czasu .No ale jeszcze troszeczke musze poczekac .Nie jest to 20 lat ale troszkę zostało .