Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na chwile obecna 2+2. trzeci samiec odszedl do krainy wiecznej spiruliny zameczony przez dwoch "kolegow". byl bity, przeganiany, chowal sie w ciemnych rogach akwa pod tafla wody.

btw, moje saulosy sa jakies "inne". tydzien temu samiec jednym strzalem w okolice glowy zabil mi 5 cm samice reda ( wplynela na jego rewir, ktory wynosi bagatela 40cm, a on mial samice w norze :mrgreen: ).

wiec nie taki saulos lagodny, jak go maluja.

Opublikowano
na chwile obecna 2+2. trzeci samiec odszedl do krainy wiecznej spiruliny zameczony przez dwoch "kolegow". byl bity, przeganiany, chowal sie w ciemnych rogach akwa pod tafla wody.

btw, moje saulosy sa jakies "inne". tydzien temu samiec jednym strzalem w okolice glowy zabil mi 5 cm samice reda ( wplynela na jego rewir, ktory wynosi bagatela 40cm, a on mial samice w norze :mrgreen: ).

Masz dwa samce i oba są wybarwione??

Pytam bo swego czasu miałem 4 samce z czego 3 były wybarwione i jeden śledź.

Oddałem śledzia to mi się jeden wybarwiony "odbarwił" i mam 2 wybarwione jeden śledź.

Myślałem sobie żeby też go oddać bo go w końcu zajadą ale wtedy zostanie układk jeden wybarwiony i jeden śledź.

Napisz jak to jest u Ciebie?

Opublikowano

Może się udać z dwoma, trzema...mam 200l w nim tylko dorosłe saulosi 9+6 (nie pytajcie). 4 pokolorowane w pełni, pozostałe jaśniejsze, całkiem zahukany samiec ledwo niebieski.W tym układzie przepychanki są codziennością, ale nigdy nie zakończone zamęczeniem ryby.

Opublikowano

Czyli jeszcze raz ;) Na dzień dzisiejszy mam 180 litrów i chcę wpuścić tu saulosi. Docelowo, max. do roku 180 litrów pójdzie na zbiornik towarzyski, a dla malawi stanie 450 litrów. 450 chcę zasiedlić 3-4 gatunkami.

Ile w takim razie saulosi powinienem wpuścić do 180 litrów żeby sprostać moim planom, tj. ile samców i samic. Myślałem o 2-3 samcach i 4-5 samicach. Będzie ok, czy za dużo?

A co myślicie o saulosi coral?

Podobają mi się też Labidochromis caeruleus ;)

Opublikowano

Masz dwa samce i oba są wybarwione??

Pytam bo swego czasu miałem 4 samce z czego 3 były wybarwione i jeden śledź.

Oddałem śledzia to mi się jeden wybarwiony "odbarwił" i mam 2 wybarwione jeden śledź.

Myślałem sobie żeby też go oddać bo go w końcu zajadą ale wtedy zostanie układk jeden wybarwiony i jeden śledź.

Napisz jak to jest u Ciebie?

u mnie kiedys byly 3 wybarwione. przy zmianie obsady, gdy doszly hongi, redy i trewki jeden zbladl. zajechaly go w 3 miesiace, jak juz pisalem. obecnie dwa wybarwione sa alfa w akwa, terroryzuja hongi i wszystko co plywa. mam nadzieje ze jak redy dorosna to odwdziecza sie im :mrgreen:

Opublikowano
Czyli jeszcze raz ;) Na dzień dzisiejszy mam 180 litrów i chcę wpuścić tu saulosi. Docelowo, max. do roku 180 litrów pójdzie na zbiornik towarzyski, a dla malawi stanie 450 litrów. 450 chcę zasiedlić 3-4 gatunkami.

Ile w takim razie saulosi powinienem wpuścić do 180 litrów żeby sprostać moim planom, tj. ile samców i samic. Myślałem o 2-3 samcach i 4-5 samicach. Będzie ok, czy za dużo?

To się musisz zdecydować jakie gatunki dodasz do 450l,bo jeśli teraz weżniesz yellowka to w przyszłości nie będziesz mógł dodać mbuny roślinożernej...

Opublikowano

To się musisz zdecydować jakie gatunki dodasz do 450l,bo jeśli teraz weżniesz yellowka to w przyszłości nie będziesz mógł dodać mbuny roślinożernej...

Czyli wracamy do punktu wyjścia ;)

Powinno być kolorowo, dynamicznie, ale nie krwiożerczo ;) Doradziliście mi saulosi i ten pomysł mi się bardzo spodobał. Jeżeli mógłbym prosić o jakieś propozycje obsady docelowego zbiornika 450 litrów to byłoby miło ;) Przypomnę, że w moim malawi planuję odrobinę zieleni w stylu anubiasy, kryptokoryna, mikrozorium.

Sorry, że tak przynudzam, ale wróciłem do akwarystyki po 20 latach i malawi wkręciło mnie na maksa ;) No i wolę bazować na waszym doświadczeniu, niż uczyć się na błędach ;)