Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Istnieje. Sam się do niego przymierzam.

http://www.hanna-polska.pl/produits.asp ... modele=446

I że jak to niby później działa?

Kupuje się takie jedno urządzonko, dokupuje interesujące nas odczynniki i woda +odczynniki do urządzenia i pokazuje wynik?

Dobrze kombinuję?

Napisz jeszcze jak możesz gdzie i za ile to mozna nabyć?

Dobrze kombinujesz, ale trzeba pamiętać, że jedno urządzenie służy do pomiaru tylko jednego parametru.

Zarejestruj się na stronie, którą podałem powyżej i wyślij zapytanie o kosztorys ( przy każdym produkcie jest po prawej stronie literka "i" na która klikasz i zapytanie wysłane.

Ceny HI 93728 (zakres 0-30mg/l NO3)-963,oo(PLN netto)

odczynniki 100szt. około 175,oo(PLN brutto)

Istnieją również kolorymetry do pomiaru kilku parametrów, ale cena to około 2500(PLN)

Opublikowano

no ale czegoś nie rozumiem - co da nam rozcieńczenie wody skoro skala miernika będzie taka sama?

Po drugie akwarystyka to nie farmaceltyka czy fizyka jądrowa, wyniki z dokladnością 5 miejs po przecinku są nam nie potrzebne.

Po części zgadzam się z Szulo - przy 20 jest ok, przy 50 robię podmianę.

Po części - bo bez względu na NO3 przeprowadzam co tydzień podmianki.

Opublikowano
no ale czegoś nie rozumiem - co da nam rozcieńczenie wody skoro skala miernika będzie taka sama?

Po drugie akwarystyka to nie farmaceltyka czy fizyka jądrowa, wyniki z dokladnością 5 miejs po przecinku są nam nie potrzebne.

Po części zgadzam się z Szulo - przy 20 jest ok, przy 50 robię podmianę.

Po części - bo bez względu na NO3 przeprowadzam co tydzień podmianki.

Oczywiście skala będzie taka sama ale kombinowałem że jeżeli mam w akwa wodę NO3=40 czyli na skali pomiędzy 20 i 50 to jak dodam tyle samo wody z NO3=0 to woda rozjaśni się do 20 i już mam pewność że to 40 a nie 30 czy 45 a to już różnica.

Ja nie potrzebuję wyników z dokładnością 5 miejsc po przecinku, wystarczy mi prawidłowy odczyt tego co jest na skali, a co dla mnie nie jest znowu takie oczywiste...

... bo co to za rozrzut 20-50 :-(

Podmiany też robię co tydzień ale od kilku miesięcy kombinuję z obniżeniem NO3 (np. Prodbio Biodigest) i chciałbym wiedzieć czy sa jakieś tego wyniki.