Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli grzałka posiada termostat to nie widzę w tym nic złego jak jest mocniejsza to szybciej nagrzeje i prędzej się wyłączy a napewno jest bardziej przydatna jeśli w mieszkaniu jest niska temperatura.


Nic złego, zwłaszcza, jak padnie termostat, co zdarza się dość często, nawet przy markowych grzałkach... Czy to aby nie Jagery ugotowały nam ryby na ZooBotanice 2008 :?: I to przez jedną noc :?:

Opublikowano

Nic złego, zwłaszcza, jak padnie termostat, co zdarza się dość często, nawet przy markowych grzałkach... Czy to aby nie Jagery ugotowały nam ryby na ZooBotanice 2008 :?: I to przez jedną noc :?:



No cóż temperaturę trzeba kontrolować, czy to będzie 75W lub 100W (w tym zbiorniku) a padnie termostat to tak i tak je ugotuje, mam jagara od 6 lat i nie chcę innej grzałki ale wiadomo jakiś bubel może się zadrzyć, w tych grzałkach jeśli są problemy z termostatem to częstą przyczyną jest jak ktoś rozkalibruje go ale nie twierdzę, że w tym przypadku tak było.

Na szczęście pyszczaki to wytrzymałe ryby i jeśli zbiornik jest dobrze natleniony to wytrzymią temperaturę nawet 37 st.C. Sprawdzone.

Opublikowano

Na szczęście pyszczaki to wytrzymałe ryby i jeśli zbiornik jest dobrze natleniony to wytrzymią temperaturę nawet 37 st.C. Sprawdzone.



No tutaj , to już pojechałeś po bandzie:)

Chyba jako zupa rybna wytrzymają :mrgreen:

Poza tym w tej temp. tlen słabo się rozpuszcza , więc jak tę wodę dobrze natlenić?

A może termometr pokazywał Ci jakieś kosmiczne temperatury?

Skalibrowany miałeś?

Opublikowano

No tutaj , to już pojechałeś po bandzie:)

Chyba jako zupa rybna wytrzymają :mrgreen:

Poza tym w tej temp. tlen słabo się rozpuszcza , więc jak tę wodę dobrze natlenić?

A może termometr pokazywał Ci jakieś kosmiczne temperatury?

Skalibrowany miałeś?



Próbowałeś? Zrobiłeś tak, że znowu masz tyle do pisania.

Ja tak kiedyś musiałem zrobić, mało tego na innym forum akwarystycznym ktoś opisuje, że trzymał pyszczaki na 38st.C i nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć bo wszystkie mi przeżyły więc widocznie o ten jeden st. więcej też nie robi różnicy.

Nie rozumię o co ci chodzi z tą kalibracją termometru. Chyba, że uważasz że grzałkę z Jagara nie można rozkalibrować.

Opublikowano

@Miras, już tyle Twoich teorii przeczytaliśmy , że w sumie jedna więcej , a jedna mniej nie robi już różnicy.

Nie próbowałem i nie będę próbował trzymać ryb w takiej temperaturze , bo to be sensu , po co męczyć zwierzaki.

A przepraszam , będę trzymał ryby w takiej temperaturze , przed Wigilią :mrgreen: , gdy zupę będę gotował.

Opublikowano
A dlaczego musiałeś podnieść temp.do 37st.?!


Kupiliśmy z kolegą trzy gatunki ryb, ryby były bardzo ładne gość pokazywał certyfikaty że to odłów (czy rzczywiście? nie wiem) przygotowaliśmy zbiorniki kolega sam po nie pojechał. Gdy je przywiózł, ryby padały już na workach. Na początku były to pojedyncze sztuki i myśleliśmy, że się tam pobiły w ciągu dwóch godzin padła nam większość ryb.

Na rybach pojawiał się biały nalot chodźby pleśniawa wtedy kolega powiedział, że ta bakteria wyginie w temperaturze 36st.C mieliśmy do wyboru dać lekarstwo które mogłoby wpłynąć na płodność ryb czy podwyższyć tak wysoko temperaturę podjeliśmy ryzykowną decyzję o podniesieniu temperatury do 37st.

Dałem dwie pompy resurn 2000 l/h i sól w akwarium 150x50x40h.

Rano okazało się, że ryby które były objęte "kuracją" wszystkie przeżyły tak samo też było na hodowli w tym samym czasie u kolegi.

Jak później się okazało sprzedający jak wiedział, że ryby idą do sprzedaży dodawał do nich jakiejś chemi.




Nie próbowałem i nie będę próbował



I oczym chcesz pisać.

Opublikowano

O tym , że jakoś Ci nie wierzę.

Po prostu i mam do tego prawo , pokaż źródła , karpia można trzymać , ale o akwariowych jakoś nie słyszałem.

Jak wyżej , ciągle piszesz o swoich doświadczeniach , a jakoś Twego baniaczka nie widziałem:)

Może Ty teoretyk jesteś?

Na nano-reef krąży takie powiedzenie, pokaż mi swoje akwarium , a potem będziesz móglo doradzać:)

Opublikowano
O tym , że jakoś Ci nie wierzę.

Po prostu i mam do tego prawo , pokaż źródła , karpia można trzymać , ale o akwariowych jakoś nie słyszałem.

Jak wyżej , ciągle piszesz o swoich doświadczeniach , a jakoś Twego baniaczka nie widziałem:)

Może Ty teoretyk jesteś?

Na nano-reef krąży takie powiedzenie, pokaż mi swoje akwarium , a potem będziesz móglo doradzać:)




Że nie wierzysz masz do tego prawo i chociaż w tym się z tobą zgodzę, co do ryb akwariowych jakie temperatury spokojnie wytrzymują poczytaj sobie na innych forach czy artykułach skoro nie masz doświadczenia a chcesz co kolwiek pisać na ten temat, co do moich akwarii - chcesz proszę, przyjedź zobaczysz nie chcesz, napisz na PW do Marcina - Malawiana nie raz brał odemnie ryby czy drugiego Marcina M_sobo lub potężnej hurtowni ryb jaka mieści się w Zabrzu - Chimba z którą współpracuję do tej pory. Wszystko do sprawdzenia.

To jest ostatnia odpowiedź z mojej strony do Ciebie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.