Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nabe: nie rozumiem -ceramika do sumpa jest droższa niż do kubełka ? Nie pisz, że do sumpa się więcej wsypuje. tego tez nikt nie wymaga. Jeśli 10 l wkładu wystarcza w kubełku, to 10 l. wystarczyć musi i w sumpie.

A bo tak: duże akwarium -> niech będzie dużo ryb -> załóżmy że kubeł tego nie uciągnie, więc sump, bo tam można zrobić większe złoże itd. Taki w uproszczeniu był tok rozumowania. Ah, i jeszcze jedna zaleta sump vs kubeł - możliwość zrobienia złoża zraszanego. Które podobno ma o wiele większą wydajność niż zanurzone całkowicie. Czy wtedy mogłoby mieć proporcjonalnie mniejszą objętość?

Opublikowano
Z tego co sie orientowalam powinnam miec stelarz ze wzmocnieniami poprzecznymi, co samo w sobie juz mocno utrudniadostep do sumpa

Tak, ale niemal wszystkie stelaże je mają, i jakoś to nie utrudnia dostępu do sumpa. Policz koszty związane z montazem sumpa:

- zbiornik sumpa

- wklejenie przegród

- zakup pompy

- wklejenie komina

- grzebień

-wykonanie otworów min 2/komin

- srubunki 40 mm i 25 - wg ilości otworow w szkle

- srubunek szybkozłaczka do pompy

- 4 m rury 40 spustowej

- 6 m rury 25

- przyjmik min 10-15 kolanek, łuków itp. łącznie

- przyjmij min dwa zawory fi 40 i 25

- zakup odpowiedniej ilości wkładów - tu się może okazać że gabka nie jest wcale taka tania

- transport tego wszystkiego. dostaniemy to wszystko w jednym miejscu ? i za pierwszym razem ?

kontra zakup dwoch kubłów np. Unimax 700 w pełni gotowy do pracy (nie przejmuj się jego mała wydajności l/h. Jest idealny jako biolog nie filtr uniwersalny. resztę nadrobisz i tak poteznym mechanicznymi np. Koralią 5

Dla mnie przy tej pojemności, patrząc od strony możliwości (wykorzystamy je? np. odplyw do kanalizacji?) i kosztów to wszystko wskazuje już na sumpa, ale dochodzą jeszcze inne aspekty....

Ah, i jeszcze jedna zaleta sump vs kubeł - możliwość zrobienia złoża zraszanego. Które podobno ma o wiele większą wydajność niż zanurzone całkowicie. Czy wtedy mogłoby mieć proporcjonalnie mniejszą objętość?

to już nie zaleta, bo można kupić kubełek pulsacyjny. Teoretycznie złoże mogłoby mieć mniejszą objętość. Niestety tu nie wiem o ile.

Dalej jak jeden kubeł nie uciągnie, to kupujemy drugi :) albo sprawdzamy filtrację mechaniczna i ją poprawiamy

Trochę się nie zrozumieliśmy:)

Chodziło mi o to , że 10l gąbki w normalnym stanie , po ściśnięciu daje nam 1l samego materiału.

ceramika po skruszeniu tez da duzo mniej.... :)

Opublikowano

Nurosław , pulsacyjny kubełek , głośny jest okrutnie , słyszałem , te eheimy , masakra , bardzo szumi.

Złoże zraszane można w kominie zrobić.

Do czego Ci potrzeba w tym akwarium 6m rury 25mm?

Przecież pompę dajesz pod samym kominem , tak , że max 3-4m rury do powrotu.

Śrubunek przy pompie niepotrzebny , chyba nie masz zamiaru łączyć pompy na sztywno?

Dajesz kawałek węża i zaciski plastikowe z supermarketu.

Kolanka , łuki?

W podstawowej wersji 5-6 szt. wystarczy:)

Koralii5 nie wykorzystasz raczej jako filtra mechanicznego, poza tym przecie to słabizna jest.

Ja u siebie mam tunze 6065 i 70cm od wylotu już słabo dmucha.

W 3m akwarium jeśli chcemy dobrą cyrkulację to pompy min. 12000/h to minimum, zresztą Szulo może to potwierdzić:)

Wreszcie zakup 2xUnimax 700.

Hmm... to już wolę sumpa:)

Opublikowano

podałem przykład Eheima pulsacyjnego - jako rozwiązanie zraszania w kubełku.

ilości rur - wyjdą i tak z dokładnego projektu rozwiązania, ale kupując warto kupić ten 1 m więcej

U mnie kolanek wyszło duzo więcej, ale ja mam zrzut do kanalizacji i doprowadzenie wody wodociagowej - co szczerze polecam takie rozwiązanie.

koralia za mechanika - pisząc to miałem na myśli cyrkulacje która pomoże tym wolnym kubełkom zasysać zanieczyszczenia bo one same nie dadzą rady.

Co do srubunku przy pompie - nie chodzi o sztywne połączenie. Sam mam na wężu ok. 50 cm, ale OR potrafi sie zacinać i te pare złoty na śrubunek pozwala na lekkie i szybkie odłaczenie pompy.

Wszystko wskazuje że sump do takiego zbiornika albo przelewowy. Ale zbiornik 112 będzie zdecydowanie za mały jako sump do takiego zbiornika.

Opublikowano

Wszystko wskazuje że sump do takiego zbiornika albo przelewowy. Ale zbiornik 112 będzie zdecydowanie za mały jako sump do takiego zbiornika.

Tak , tutaj się zgadzamy , ja dałbym 160-200l

Jest jeszcze jedno rozwiązanie , komin zewnętrzny , wtedy cała boczna ściana jako przelew, lub np. połowa tylnej:)

Opublikowano

Tak , tutaj się zgadzamy , ja dałbym 160-200l

spiętrzenie 2 cm musisz założyć jako min. Wypływ rury będziesz miał pod wodą czy nad? jeśli pod wodą, to nalezy pamiętać, że dopóki ta rura się nie zapowietrzy to również nią wraca woda do akwarium, czyli poziom wody w zbiorniku obniży się do min. jej połowy. Czyli nawet załozenie 3 cm spiętrzenia nie będzie przesadą. A to daje przy takich wymiarach do 70 litrów wody na samo spiętrzenie. A gdzie woda z komina który mając 15/15/50 cm wysokości ma pojemność 10 litrów ? tu juz mamy 80l pojemności roboczej. A woda odparowana ? nie chcesz chyba codziennie musieć dolewać te 3-5 litrów wody. To ile to da ? 20 litrów? to juz mamy 100. A teraz pompa nie jest wstanie wypompować wody do sucha. Im sump bedzie nizszy a dłuższy, tym większą pojemnośc tzw. martwą musi posiadać. Przy pompie 6500 l/h ile to jest do wlotu pompy wys. ? 12 cm, przy standardowym akwa 200l. to daje juz pojemność 50 litrów. czyli min poj. 150. a nie chcemy przecież lać po samą krawędź takiego zbiornika. A wypada czasem włozyc tam chociaż ręce i nie lubimy kiedy nagle woda osiąga krawędź.

a miejsce na wklady ? wydzielona osobno komora pompy i na wkłady ? Stąd w wcześniejszych wyliczeniach wyszło min 200l. opt. 300 l

W celu zaoszczędzenia miejsca np. u mnie zamontowany jest filtr FBF na zrzucie wody. Jest zasilny energią wody powracającej, a nie obciąża pompy

Opublikowano

Co do dolewania wody , od tego jest automat:)

U mnie akurat osmolator , ale można wykorzystać co kto chce:)

w kominie przy durso , praktycznie zostaje cała woda, no chyba że zraszany zrobimy wtedy rzeczywiście trzeba całość liczyć , że poleci do sumpa.

IHMO 200l to max co nam potrzeba , ale .... i tak Ewaise zrobi jak zechce, w końcu im więc ej wody w obiegu tym lepiej:)